Reklama

Baba petynowa

24 żółtka; ćwierć szklanki mleka; 6 dkg drożdży; 25 dkg mąki; 20 dkg cukru; 10 dkg masła; pół laski wanilii; 5 dkg rodzynek; szczypta soli.

24 żółtka; ćwierć szklanki mleka; 6 dkg drożdży; 25 dkg mąki; 20 dkg cukru; 10 dkg masła; pół laski wanilii; 5 dkg rodzynek; szczypta soli.

Żółtka ubij na parze z cukrem, aż zbieleją. Pół szklanki mąki wymieszaj z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami. Do dobrze ubitych żółtek dodaj mąkę, wanilię, sól. Wymieszaj, połącz z rozczynem i wyrabiaj ok. 60 minut. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, wlej sklarowane masło, dodaj umyte i sparzone rodzynki i wyrabiaj ok. 40 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość, nakładaj ciasto w wysmarowane tłuszczem formy. Gdy ponownie urośnie, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 60 minut.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy