Baba podolska

50 dkg mąki pszennej; 15 dkg cukru; 15 dkg masła; 15 żółtek; 3 białka, 2/3 szklanki mleka; 5 dkg drożdży; 3 dkg migdałów; pół laski wanilii; 5 dkg rodzynek; szczypta szafranu; 3 łyżki spirytusu; szczypta soli; 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki do przygotowania formy.

Połowę mąki zaparz wrzącym mlekiem (3 łyżki zostawić), dobrze rozetrzyj, żeby nie było grudek i zostaw do wystygnięcia. Drożdże rozmieszaj z 3 łyżkami mleka i wlej do zaparzonej mąki. Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Rodzynki umyj, sparz i osącz. Wanilię posiekaj. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta migdały, rodzynki, spirytus wymieszany z szafranem, pianę i wanilię. Formy do pieczenia wysmaruj masłem, wysyp mąką i napełnij do 1/3 wysokości. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz ok. godziny. Po przestudzeniu wyjmij ciasto, polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje