Babka Bożonarodzeniowa

20 porcji, czas przygotowania: około 20 minut

Składniki:

Reklama

220 margaryny light, 75 g cukru i 1 łyżka cukru waniliowego (może być słodzik), 4 jajka, 400 g mąki + 80 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki proszku do pieczenia + 2 łyżki kakao, 125 ml mleka chudego, 35 g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki wody, 200 ml wina czerwonego, 1 laska cynamonu, anyż, przyprawy do wina grzanego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać goździki, i stopniowo jajka.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao wymieszać z mlekiem.

Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać razem z goździkami i skórką pomarańczy do ciasta.

Masę energicznie wymieszać dodając wodę mineralną.

Ciasto umieścić w formie i piec w temperaturze 175 st. przez około 50-60 minut.

Czerwone wino podgrzać, dodać laskę cynamonu, anyż i doprawić przyprawami do grzanego wina i słodzikiem lub cukrem.

Gdy ciasto ostygnie nasączyć tą mieszanką i ostawić na 20 minuty.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje