- 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału,
- 100 g mąki,
- 100 mielonych migdałów,
- 21 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 75 g płynnego miodu,
- 200 ml letniej maślanki,
- sól,
- tłuszcz do formy ,
- żółtko do smarowania Marchewki utrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mąką i migdałami. Drożdże wymieszać z cukrem, aż staną się płynne, a następnie dodać je do ciasta. Wlać maślankę i miód. Posolić. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut (ciasto powinno być płynne). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części odjąć 1/3 i uformować kulkę. Pozostałe ciasto również formować w kule i układać je w natłuszczonych foremkach (ok 10 cm śr.). Odstawić jeszcze na 20 minut. Mniejsze kuleczki dociskać pośrodku. Brioszki smarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C ok. 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można nakryć papierem do pieczenia. Brioszki uwolnić z foremek i pozostawić do ostygnięcia. Podawać z konfiturą morelową.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal