Chrzań na zdrowie

Na wielkanocnych stołach niebawem znowu zagości chrzan. Ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.

Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe.Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie - miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.

Reklama

Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.

Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie. Przetwory z dodatkiem chrzanu zwiększają odporność organizmu. Utarty korzeń chrzanu można wykorzystać do okładów przy odmrożeniach. Ponieważ działa rozgrzewająco, warto wypróbować go w przypadku rwy kulszowej i reumatyzmu.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | chrzan

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje