Co to jest alergen?

Zgodnie z naukową definicją, alergenem jest substancja o właściwościach antygenowych, która u predystynowanych osób powoduje reakcje nadwrażliwości.

Mówiąc prostszym językiem, alergenami są substancje powszechnie występujące w naturalnym środowisku, które nie są toksyczne, ani nie mają właściwości drażniących. Jednak u pewnej grupy osób uczulonych, tzn. mających atopię (uwarunkowaną genetycznie nadprodukcję przeciwciał IgE) powodują one różne objawy chorobowe od łagodnych do bardzo ciężkich, stanowiących nawet zagrożenie dla życia.

Reklama

Historia badań nad alergenami jest stosunkowo krótka. W 1819 roku angielski lekarz John Bostock opisał schorzenie, które powodowało dolegliwości ze strony nosa i oczu. Sądził on błędnie, że jego przyczyną są wyziewy z siana i nazwał "gorączką sienną". Dopiero w 1873 roku Blackley i Wyman wykazali, że czynnikiem wyzwalającym dolegliwości są pyłki roślin.

Najbardziej rozpowszechnionymi alergenami są:
• roztocze kurzu domowego
• pyłki drzew (zwłaszcza wcześnie kwitnących tj. leszczyna, olcha, brzoza)
• pyłki traw
• zarodniki grzybów pleśniowych
• sierść zwierząt domowych (kot, pies chomik i inne).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje