Reklama

Czary w kuchni mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa to podstawowy sprzęt domowy kobiety pracującej. Głównie dlatego, że chroni od śmierci głodowej mężczyznę jej życia.

Zanim zabierzemy się do gotowania w "mikrofalówce", warto zapamiętać kilka podstawowych zasad jej użytkowania.

Naczynia

Najważniejszą rzeczą, jaką należy sprawdzić przed przygotowaniem posiłku w kuchence mikrofalowej, jest trwałość naczynia, które chcemy włożyć do kuchenki. Najlepsze są naczynia żaroodporne i plastikowe (specjalnie przystosowane do mikrofalówek, wytrzymujące temperaturę 90 st. C). Można korzystać również z naczyń porcelanowych, pod warunkiem, że nie mają żadnych metalowych zdobień i obrazków. Metal powoduje iskrzenia, dlatego też nie można gotować w naczyniach wykonanych z tego materiału, podobnie z naczyniami kryształowymi. Obrazki z kolei odbarwiają się i rozpuszczają.

Reklama

Wybrane przez nas naczynia najlepiej włożyć do kuchenki na 30 sekund. Jeżeli będzie zimne lub letnie - możemy go używać. Jeśli będzie gorące lub zobaczysz iskry w kuchence - zapomnij o ich używaniu.

Gorące naczynia żaroodporne najlepiej wyciągać z kuchenki za pomocą rękawicy kuchennej. Po wyjęciu nie należy stawiać ich na zimnym blacie, ponieważ mogą pęknąć.

Specjalnie z myślą o gotowaniu w mikrofali stworzone zostały tzw. naczynia rumieniące. Przez sześć minut osiągają temperaturę 400 st. C. Mięso włożone do tak rozgrzanego pojemnika zarumienia się.

Każde naczynie, w którym gotujemy, powinno mieć przykrywkę. Jeżeli nie mamy pod ręką odpowiedniej, można wykorzystać talerz lub plastikową folię.

Jaki produkt, taka moc

Niektóre mikrofalówki mają podziałkę zakresu, przy pomocy której możemy ustawić odpowiednią moc do rozmrażania, gotowania lub pieczenia.

Zakresu 1 - 2 używamy do utrzymywania temperatury, podgrzewania potraw i napojów, rozpuszczania masła i wyrastania ciasta drożdżowego.

Zakres 3 - 4 pozwala na rozmrażanie potraw ważących mniej niż 2 kg, gotowania delikatnych produktów, dogotowywania makaronu i ryżu, gotowanego wcześniej przy pełnej mocy.

Zakres 5 umożliwia rozmrażanie mięsa ważącego więcej niż 2 - 4 kg i dopiekanie mniej delikatnych mięs.

Zakres 6 - 7 nastawiamy podczas podgrzewania jedzenia dla niemowląt, dopiekania mięsa pieczonego wcześniej na pełnej mocy, rozpuszczania czekolady i sera.

Zakres 8 - 9 służy do podgrzewania gotowych, zamrożonych potraw, gotowania mięsa, ryżu, makaronu, ryb, warzyw i kompotów.

Zakres 10 używany jest podczas gotowania, pieczenia i duszenia potraw.

Tajniki

- Czas podgrzewania i gotowania należy zwiększać proporcjonalnie do wzrostu liczby potraw.
- Produkty najlepiej układać na brzegach talerza kuchenki, ponieważ na środku promieniowanie jest najsłabsze.
- Do rozmrażania najlepiej użyć plastikowej kratki lub talerzyka, aby produkt nie leżał w wodzie.
- Ryby i drób można rozmrażać w całości, jednak wcześniej (w połowie ustawionego czasu) należy skrzydełka, udka oraz ogony i głowy zawinąć w aluminiową folię, żeby się nie zagotowały. Trzeba pamiętać o tym, żeby folia znajdowała się przynajmniej o dwa centymetry od ścianek kuchenki.
- Wszystkie czynności mikrofalówki możemy przerwać przez otwarcie drzwiczek. Potem można je zamknąć i ponownie uruchomić urządzenie.
- Warzywa, takie jak kalafior czy brokuły, należy układać łodygą do środka naczynia, aby wszystkie gotowały się jednakowo.
- W połowie czasu gotowania wszystkich potraw należy obrócić naczynia, w których się znajdują, o 180 stopni. Pozwala to na jednakowe działanie mikrofal na każde miejsce potrawy.
- Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej wyparowuje z potrawy niewiele wody, dlatego należy jej wlewać tylko tyle, ile przewiduje przepis.
- Do kuchenki nie można wkładać naczyń metalowych lub posiadających domieszkę metalu.
- Nigdy nie należy włączać pustej kuchenki!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama