Czekolada dobra na wszystko

Okazuje się, że czekolada jest dobra na wszystko. Słyszeliśmy już o tym, że zawarte w niej substancje poprawiają humor. Ostatanio okazało się, że zmniejszają ryzyko zawału serca.

Według najnowszych badań przedstawionych przez kardiochirurgów z Europy i Stanów Zjednoczonych zjedzenie jednego czekoladowego batonika dziennie bardzo dobrze wpływa na pracę serca. Zapobiega tworzeniu się zatorów i obniża ryzyko zawału. Naukowcy uważają, że czekolada może mieć, oczywiście w ograniczonych ilościach, równie dobry wpływ na pracę serca jak czerwone wino czy zielona herbata.

Reklama

Zawarte w czekoladzie tzw. flawonoidy pomagają utrzymać układ krążenia w dobrej formie i ograniczyć ryzyko powstania zakrzepów krwi. Dzieje się tak dzięki zwiększonej aktywności antyutleniaczy, które redukują działanie groźnych cząstek. Zaobserwowano też pozytywny wpływ na aktywność płytek krwi odpowiedzialnych za powstawanie zakrzepów.

Czekolada zawiera magnez, minerał antystresowy, który pomaga w prawidłowym rozwoju systemu sercowo-naczyniowego. Spożywanie tego przysmaku poprawia samopoczucie ze względu na zawartość substancji chemicznej - fenilotilaminy.

Co ciekawe, ostatnie badania wykazały, że wbrew utartym poglądom czekolada wcale nie powoduje psucia się zębów, co więcej - może nawet temu do pewnego stopnia zapobiegać. Jeszcze inne badania wykazały, że tłuszcz zawarty w czekoladzie też nie jest aż tak szkodliwy jak dotychczas uważano i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cholesterolu w organizmie.

Uwaga

Czekolada jest bardzo kaloryczna (100 g czekolady to ok. 550 kcal). Może powodować alergię. Najlepiej spożywać ten przysmak po posiłku. Wtedy łatwiej zapanujemy nad łakomstwem i nie pochłoniemy od razu całej tabliczki. Najlepiej spożywać ciemną czekoladę, która zawiera najwięcej flawonoidów (biała czekolada nie zawiera tych składników).

RMF/INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryzyko | czekolada

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje