× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Czerwone korale na zdrowie

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Owoce jarzębiny mogą służyć nie tylko jako ozdoba jesiennych bukietów. Podobnie jak kwiaty tej rośliny mają one właściwości lecznicze.

Zdjęcie

Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach /Internet
Jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach
/Internet
Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, dużo kwasów organicznych, składników mineralnych, pektyn. Są tak samo bogate w witaminę C jak owoce cytrusowe. Związki zawarte w kwiatach i owocach jarzębiny działają przeciwzapalnie. Przyrządzonych z nich odwarów i naparów używano już dawno w medycynie ludowej do leczenia stanów zapalnych żył. Owoce i kwiaty stosuje się też w schorzeniach wątroby.

Z suszonej jarzębiny można sporządzać napary przeciw przeziębieniom. Wyciąg z jarzębiny pomaga przy żylakach podudzi i odbytu. Napar robimy z łyżki stołowej owoców (lub kwiatów). Zalewamy ją szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawaimy na ok. 20 minut, a potem cedzimy i pijemy w 2-3 porcjach. Nie wolno spożywać surowych owoców, bo mogą one wywołać biegunkę. Najlepiej zbierać owoce po pierwszych przymrozkach albo wcześniej zebrane przechowywać w zamrażalniku. Suszone owoce zachowują swoje wartości odżywcze.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Archiwum

Więcej na temat:zdrowie | kwiaty | owoce

Zobacz również

  • Oczyszczenie czy poniżenie?

    Rytuał, podczas którego członkowie niższej kasty tarzają się w resztkach jedzenia jakie pozostały z uczty dla członków wyższej kasty, wywołał w Indiach ostry spór. Działacze społeczni chcą zakazu... więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Czerwone korale na zdrowie

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama