Reklama

Czerwone korale na zdrowie

Owoce jarzębiny mogą służyć nie tylko jako ozdoba jesiennych bukietów. Podobnie jak kwiaty tej rośliny mają one właściwości lecznicze.

Owoce jarzębiny mogą służyć nie tylko jako ozdoba jesiennych bukietów. Podobnie jak kwiaty tej rośliny mają one właściwości lecznicze.

Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, dużo kwasów organicznych, składników mineralnych, pektyn. Są tak samo bogate w witaminę C jak owoce cytrusowe. Związki zawarte w kwiatach i owocach jarzębiny działają przeciwzapalnie. Przyrządzonych z nich odwarów i naparów używano już dawno w medycynie ludowej do leczenia stanów zapalnych żył. Owoce i kwiaty stosuje się też w schorzeniach wątroby.

Z suszonej jarzębiny można sporządzać napary przeciw przeziębieniom. Wyciąg z jarzębiny pomaga przy żylakach podudzi i odbytu. Napar robimy z łyżki stołowej owoców (lub kwiatów). Zalewamy ją szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawaimy na ok. 20 minut, a potem cedzimy i pijemy w 2-3 porcjach. Nie wolno spożywać surowych owoców, bo mogą one wywołać biegunkę. Najlepiej zbierać owoce po pierwszych przymrozkach albo wcześniej zebrane przechowywać w zamrażalniku. Suszone owoce zachowują swoje wartości odżywcze.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kwiaty | owoce | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy