Czwarty tydzień

DZIEŃ DWUDZIESTY DRUGI

Reklama

Śniadanie: owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną.

Przekąska: razowy sucharek posmarowany łyżeczką masła.

Obiad: gotujemy przez 10 minut zupę z przyrumienionej na maśle (1 łyżeczka) cebuli, 1 szklanki mrożonego groszku, 1 litra warzywnego bulionu. Przecieramy ją przez sito, dodajemy łyżkę śmietany, 2 plasterki pokrojonej w kostkę mortadeli drobiowej. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i jemy z grzanką z chleba pełnoziarnistego.

Kolacja: 1 kromka chleba razowego posmarowana margaryną z liściem sałaty i pastą zrobioną z 2 utartych marchewek, 50 g chudego kremowego twarożku, soku z cytryny, soli, pieprzu, posiekanej natki pietruszki, do tego jemy jajko na miękko.

DZIEŃ DWUDZIESTY TRZECI

Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 1 jajko ugotowane na miękko, 1 mandarynka.

Przekąska: grzanka z pełnoziarnistego chleba i świeży ogórek.

Obiad: kroimy w kostkę małą czerwoną cebulę i rumienimy na maśle (1 łyżeczka), dodajemy szklankę mrożonych brokułów, 1/2 filiżanki warzywnego bulionu, po czym gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatułową, łyżeczką chudej śmietany. Na łyżeczce oleju smażymy kostkę mrożonego mintaja, dodając sól, pieprz i sok z cytryny. Rybę jemy razem z ugotowanymi wcześniej 2 ziemniakami oraz z brokułami.

Kolacja: 2 pełnoziarniste tosty posmarowane 90 g ziarnistego serka, z pokrojonymi 2 pomidorami i małą cebulą.

DZIEŃ DWUDZIESTY CZWARTY

Śniadanie: musli z połową banana, kubkiem chudego jogurtu (150 g).

Przekąska: 1 małe jabłko lub 2 marchewki.

Obiad: gotujemy w osolonej wodzie szklankę mrożonej zielonej fasolki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do tego łyżeczkę masła. Jemy fasolkę z ugotowanymi wcześniej 2 ziemniakami posypanymi natką pietruszki oraz filetem ze śledzia bądź połową małej, wędzonej makreli.

Kolacja: sałatka z 2 pokrojonych, ugotowanych wcześniej ziemniaków, 1 jabłka, 5 liści sałaty, czubatej łyżki posiekanych orzechów włoskich, polana sosem winegret.

DZIEŃ DWUDZIESTY PIĄTY

Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem.

Przekąska: filiżanka capuccino, 1 kromka chrupkiego chleba.

Obiad: w łyżce oleju smażymy paczkę mrożonej "zupy włoskiej", dodajemy łyżkę curry i 1/2 filiżanki bulionu i smażymy jeszcze 10 minut. Mieszamy z ugotowanym ryżem (z 2 czubatych łyżek), solą i pieprzem.

Kolacja: sałatka z pokrojonych 3 plasterków mortadeli drobiowej, cebuli, pęczka rzodkiewek, 3 łyżek kukurydzy z puszki, polana sosem winegret i posypana posiekaną natką pietruszki.

DZIEŃ DWUDZIESTY SZÓSTY

Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem.

Przekąska: 2 kromki chrupkiego pieczywa z łyżeczką dżemu.

Obiad: kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy w łyżeczce masła razem z 3 czubatymi łyżkami ryżu, dolewamy 150 ml bulionu i zostawiamy na ogniu przez 20 minut, dodając w tym czasie pokrojone pieczarki (200 g) oraz mały por. Danie doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy łyżką startego parmezanu.

Kolacja: 2 kromki razowego chleba posmarowane margaryną, z 2 listkami sałaty, plastrem szynki, połówką świeżego ogórka, posypane szczypiorkiem.

DZIEŃ DWUDZIESTY SIÓDMY

Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 2 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu, wymieszanego z posiekaną natką pietruszki.

Przekąska: 1 szklanka soku warzywnego, 1 kromka chleba chrupkiego z 1/2 łyżeczki margaryny.

Obiad: kroimy pół czerwonej i pół zielonej papryki oraz cebulę, mieszamy z również pokrojoną i zrumienioną na tłuszczu piersią z indyka (około 100 g), dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego rozmieszanego z 3 łyżkami wody, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku, do tego grzanka z pełnoziarnistego chleba.

Kolacja: 1 kromka chleba razowego posmarowana margaryną, z liściem sałaty oraz pastą z 1 pokrojonego świeżego ogórka, posiekanego koperku, 2 łyżek jogurtu i 2 plastrów pokrojonej w kostkę szynki.

DZIEŃ DWUDZIESTY ÓSMY

Śniadanie: grzanka z 1 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, jajecznica z 1 jajka na 2 łyżkach chudego (0,5% tłuszczu) mleka ze szczypiorkiem.

Przekąska: 1/2 kubka jogurtu owocowego z 1 plastrem ananasa z puszki.

Obiad: 2 ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na ćwiartki i smażymy w łyżeczce oleju, dodajemy pokrojoną młodą cebulę oraz 2 plasterki wędzonej piersi z indyka i małą puszkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem smażymy jeszcze chwilę i mieszamy z 50 g chudego kremowego twarożku z ziołami, solą i pieprzem.

Kolacja: kromka razowego chleba posmarowana margaryną z listkiem sałaty, połówkami gruszek z kompotu lub kawałkami ananasa, plastrami serka cemembert, do tego pół szklanki soku pomidorowego.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje