× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Czy makaron tuczy?

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Przez wiele lat uważano, że makaron jest wysokokaloryczny, a przez to tuczący. Chcąc schudnąć lub utrzymać wagę na tym samym poziomie konsekwentnie eliminowaliśmy go ze swojej diety. Czy słusznie?

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia
Po latach obserwacji i na podstawie najnowszych doniesień naukowych lekarze specjaliści przygotowali listę produktów niezbędnych codziennie każdemu człowiekowi. To piramida żywieniowa - optymalny model odżywiania. Na jego podstawie powinniśmy układać codzienny jadłospis. Chcąc pozbyć się zbędnych kilogramów warto skorzystać z tych cennych rad, które mogą nam pomóc w walce z nadwagą.

Istotne pytanie to takie, w którym miejscu na tej liście znajduje się makaron. Okazuje się, że jest w grupie najważniejszej, tej, która powinna znaleźć się w naszym jadłospisie 5 razy dziennie. To grupa produktów zbożowych, która dostarcza nam niezbędnych węglowodanów i błonnika. A one z kolei dodają nam energii, hamują apetyt i pomagają podczas ćwiczeń pozbyć się tkanki tłuszczowej.

Reklama

Obalamy mit

Skąd więc ten mit, że makaron tuczy i jeśli chce się schudnąć należy się go wystrzegać? Specjaliści wyjaśniają, że to nie sam makaron jest tuczący. Winne temu są przede wszystkim sosy, które do niego dodajemy. Bo przecież zazwyczaj sięgamy po śmietanę, mąkę, aby sos zagęścić. Dodajemy żółty ser, aby makaron się "skleił". Tak przygotowana porcja makaronu jest wysokokaloryczna i nieodpowiednia dla kogoś, kto chce utrzymać wagę na stałym poziomie, albo schudnąć.

Jednak wystarczy trzymać się kilku zasad przygotowując posiłek zawierający makaron i na pewno nie będzie on tuczący.

Fakty o makaronie

Makaron jest doskonałym źródłem składników spożywczych, takich jak skrobia, błonnik pokarmowy, witaminy, magnez i żelazo. 100 g makaronu zawiera (w zależności od rodzaju): około 75 proc. węglowodanów złożonych, 12 proc. wody, 11 proc. białka, 1,5 proc. soli mineralnych i jedynie 0,5 proc. tłuszczu. Ponadto w 100 g ugotowanego makaronu znajduje się 79 mg potasu, 13 mg magnezu, 11 mg wapnia, 1,6 mg żelaza oraz witaminy B1, B2 i PP oraz tylko 1 mg sodu. Co to oznacza?

Dostarcza energię - makaron jest bogaty w węglowodany złożone. Według specjalistów zajmujących się właściwym odżywianiem to one powinny pokrywać aż 60 proc. zapotrzebowania organizmu na energię. Osobom, które chcą schudnąć i wspomagają ten proces uprawianiem sportu, dietetycy zalecają wręcz spożywanie węglowodanów przy każdym posiłku, gdyż to one pozwalają nam zredukować tkankę tłuszczową.

Hamuje apetyt - makaron zawiera błonnik, a to świetna informacja dla chcących pozbyć się nadmiernych kilogramów. Po porcji makaronu z lekkim sosem przez kilka godzin nie odczuwamy głodu, jesteśmy wręcz syci. A dzięki temu nie sięgamy po kolejną porcję, nie szukamy czegoś do przegryzienia.

Zmniejsza apetyt na słodycze - zjedzenie makaronu pozwala utrzymać w organizmie odpowiedni poziom cukru. Glukoza jest uwalniana bardzo wolno, a dzięki temu nie odczuwamy nagłej potrzeby zjedzenia batonika czy tabliczki czekolady, które dostarczą nam zbyt wiele kalorii. Również duża zawartość magnezu sprzyja właściwej pracy mózgu, a także hamuje apetyt na słodkości.

Poprawia samopoczucie - makaron zawiera witaminy B1, B2 i PP, które nie tylko wspomagają trawienie, ale też odpowiadają za nasz dobry humor. Jedz więc makaron na dobre samopoczucie!

Zasady makaronowe

Poznaj podstawowe zasady, których powinniśmy się trzymać przygotowując posiłek z makaronem w roli głównej, jeśli nie chcemy, aby był tuczący.

Sos - gęsty na pewno jest wysokokaloryczny i w połączeniu z makaronem nieodpowiedni dla kogoś, kto nie chce przytyć. Ale jest mnóstwo przepisów na lekkie sosy, które są naprawdę smaczne.

Makaron razowy - najlepiej wybierać właśnie taki, jest on najmniej przetworzony, więc organizm potrzebuje więcej energii na jego przetworzenie. Zawiera dużo błonnika, który daje poczucie sytości na kilka godzin, a także reguluje perystaltykę jelit oraz usuwa toksyny - a to z kolei działa antycellulitowo.

Jedna porcja makaronu - waż makaron przed ugotowaniem. Wystarczająca jedna porcja makaronu dla jednej osoby to 60 g makaronu ważonego na sucho. Choć w ten sposób ważąc wydaje się, że porcja jest mała, to jednak po ugotowaniu, gdy makaron spęcznieje, zobaczysz, że jest wystarczająca.

Al dente - gotuj makaron na półtwardo. Jak twierdzą Włosi, wtedy smakuje najlepiej. Poza tym w ten sposób organizm spożytkuje jeszcze więcej energii, aby go spalić.

Oto bardzo proste i szybkie przepisy na makaron z lekkim sosem:

Sos cebulowo-pomidorowy (porcja dla 2 osób)

Na 2 łyżeczkach oliwy podsmażyć pokrojone 2 cebule, suszone pomidory, kilka ząbków czosnku. 3 pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać sól, świeżo zmielony pieprz. Do wrzącej wody wrzucić 120 g (ważonego na sucho) makaronu. Po ugotowaniu odcedzić, wrzucić na patelnię, wymieszać, posypać świeżą bazylią.

Sos czosnkowy (porcja dla 2 osób)

Na łyżce masła podsmaż na kolor złoty 2 pokrojone w kostkę ząbki czosnku i dodaj do ugotowanego makaronu. Posyp potrawę siekaną pietruszką, dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i 4 łyżki startego parmezanu. Podawaj gorące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Archiwum

Zobacz również

  • 1. Gdy dziecko okazuje gwałtowne uczucia, nazwij je, mówiąc: "Widzę, że się bardzo denerwujesz". więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 82

Reklama

Skomentuj artykuł: Czy makaron tuczy?

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (10)

Dodaj komentarz
cypisek

~cypisek -

"Czy makaron tuczy?" - ależ oczywiście, że tak. Każdy dietetyk to potwierdzi...

Hania

~Hania -

Od około dwóch lat zmniejsza się we Włoszech sprzedaż makaronów,co grozi upadkiem włoskiej gospodarki,a wiec ten artykuł odbieram jako włoska agitacje ratowania ich przemysłu.To prawda,że oni jedzą makarony z małą ilością sosu(sugo) tylko tak dla poślizgu,ale mówienie że makaron nie tuczy jest kłamstwem!!!Oczywiście nikt nie mówi że nie należy jeść węglowodanów,ale my w naszej diecie dostarczamy je w postaci chleba,bułeczek, kartofli,kasz itd .Więc nie mieszajcie Polakom w głowach i jeśli namawiacie do jedzenia makaronu to mówcie żeby wybierali miedzy makaronem a kanapkami(Włosi kanapek nie jedzą).A poza tym to czy tyjemy czy nie, zależy od aktywności fizycznej-więc jeśli jadłeś makaron nie spędzaj godzin przed telewizorem.Pani która była w Rzymie,jadła makaron, na pewno nie siedziała w domu tylko zwiedzała,no i ten klimat włoski-wszystko się lepiej spala,lepszy metabolizm...Porównajcie Hiszpanów, Greków z Włochami a sami zobaczycie czy makaron tuczy czy nie.Ludzie myślcie i nie dajcie się ogłupiać.

Ufff...

~Ufff... -

Co za bzdury. Jako jeden z argumentów przeciw temu że makaron tuczy podaje sie fakt, że dostarcza energię. Czymże jest więc dostarczanie nadmiarowej energii, jak nie tuczeniem?

wloski polak

~wloski polak -

a ja mam paczke spaghetti 1kg na 3 razy wiec jem 5 razy wieksza porcje niz tu pisze jakis nieznajacy sie na rzeczy i jakims cudem nie przybieram na wadze....cuda sie dzieja

Jaco

~Jaco -

Kolejna bzdurna agitacja - makarony zwłaszcza te tańsze są całkowicie pozbawione wartości odżywczych a jedynie tuczą i tyle... - zrobił ci się wałek na brzuchu? - przestań jeść to g..no z hipermarketów i zacznij kupować u rolników - ja jem tłusta śmietanę która sam zbieram z mleka (kupionego od znajomego rolnika), czyste masło (z drugiej linii produkcyjnej - tak są dwie linie w wielu zakładach masówka i dla vipów ale tródno o te towary - trzeba mieć dojścia jak za komuny) jajka bez pieczątek od kur tradycyjnie chowanych, zamiast olejów modyfikowanych genetycznie smażę na maśle, boczku lub smalcu... - ryż jest dziś już tak przetworzony, że nawet na paszę się nie nadaje, cukier to jakiś koszmar wybielany chemicznie - nawet pszczołom go nie wolno dawać bo zdechną (nie wierzycie to zapytajcie pszczelarzy) jeśli odpuścicie sobie słodycze (no może sporadycznie i to tylko te najwyższej jakości to się nic nie stanie - wszelkie soki w butelkach i kartonikach to jeden wielki syf - jeśli ktoś nie wierzy to niech odpowie dlaczego do każdego soku dodawany jest kwas cytrynowy? - robiliście kiedyś sami sok?, np. z czarnej porzeczki - czy był za mało kwaśny? he he... Zagęszczony sok (koncentrat) z którego powstają dzisiejsze soki nie jest kwaśny (całkowicie pozbawiony jest witamin) dlatego trzeba do niego dodać kwasu "cytrynowego" (tak zwanego) chociaż jest to śmierdzące chemiczne świństwo. - ja zawsze jadłem tłusto - sosy, masło, sery, śmietanę itp i nie miałem ja ani moja rodzina problemów z nadwagą, z trawieniem - właściwie żadnych problemów zdrowotnych - żadnych czy napisałem wyraźnie? A no i oczywiście (bym zapomniał) należy omijać szerokim łukiem apteki i tą chemię która tam sprzedają a o chorobach zapomnicie... No tak, tylko aby dojść do takiego stanu zdrowia jaki osiągnąłem to potrzeba wyleczyć się z bieżących infekcji i roku bez chemii - dużo witaminy c (patrz Linus Pauling) i owoców (patrz terapia Gersona) - nie polecam stosowania na własną rękę tej terapii ale skorzystać z niektórych sugestii...

dieta

~dieta -

dodam tylko tyle, ze nic nie tuczy o ile sa to produkty wysokiej jakosci i spozywane w rozsadnych ilosciach. nie oczekujmy. ze przecietnego polaka stac na odpowiednia diete i zakup makaronu o podanych wartosciach odzywczych. A do tego wszystkiego trzeba zachowac dobra forme dzieki aktywnemu trybowi zycia.

Magda

~Magda -

Od lat jadam makaron, który serwuję z sosami na bazie warzyw, ugotowany al dente. Mimo skłonności do tycia, nie odnotowuję wzrostu wagi z tego powodu. Tak więc zgadzam się z tezami postawionymi w artykule, bo je po prostu stosuję. U nas dominuje przekonanie, że makaron je się z gęstymi sosami śmietanowymi lub typu bolognese, które faktycznie tuczą. Polecam sosy warzywne z dodatkiem pomidorów albo świeżych albo z puszki.

Maria-Barbara...

~Maria-Barbara... -

To prawda.Makaron nie tuczy. Byłam we Włoszech 3 miesiące i jadłam makaron każdego dnia na obiad z różnymi dodatkami i schudłam 5 kg.Nadal jem makaron w domu i wcale nie tyję.

Beata

~Beata -

Bardzo ciekawe ,na pewno spróbuję

Reklama