Dieta błękitna

Wspaniale uspokaja, znieczula i likwiduje ból. Jest odpowiednia dla osób z problemami naczynkowymi, skuteczna jest w walce z żylakami. Pomaga przy nadmiernym zatrzymaniu wody w organizmie i problemach z nerkami.

Wybieraj: białe mięsa (drób, cielęcina), warzywa, niełuskane zboża, czarne jagody, czarne oliwki, ciemne winogrona, jeżyny.

Reklama

Ogranicz: węglowodany proste (makaron, białe pieczywo), czerwone mięso (wołowina).

Codziennie rano

Pierwsze śniadanie: kubek kawy zbożowej z odtłuszczonym mlekiem (0,5 proc. tłuszczu), 1-2 łyżki płatków owsianych, 2-3 śliwki świeże lub suszone.

Drugie śniadanie: 15 dag ciemnych winogron lub pół szklanki czarnych jagód, mała paczka krakersów albo 3 sucharki, 1 szklanka herbaty ziołowej bez cukru.

Dzień pierwszy

Obiad: talerz zupy jarzynowej, mieszanka warzyw ugotowanych na parze lub uduszonych na teflonowej patelni bez tłuszczu, szklanka koktajlu śliwkowego z kefirem.

Kolacja: szklanka soku z czarnych winogron i czerwonych porzeczek, surówka z orzechami.

Surówka z orzechami

Składniki (4 porcje): 1 jabłko, 3 łodygi selera naciowego, 1 pomarańcza, po kiści winogron jasnych i ciemnych, garść orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki jogurtu. Połowę jabłka pokroić na plasterki, resztę zetrzeć, selera i pomarańczę pokroić na kawałki, winogrona przekroić na pół, wyjąć pestki, składniki wymieszać, polać jogurtem i miodem.

Dzień drugi

Obiad: talerz zupy jarzynowej z pęczakiem, pieczarki duszone z czosnkiem i natką (20 dag pokrojonych pieczarek dusić 10 min na łyżeczce oliwy, posypać natką i posiekanym ząbkiem czosnku), owoce leśne.

Kolacja: 1 szklanka soku z winogron, sałatka z fasoli ze szczypiorem.

Dzień trzeci

Obiad: pucharek porzeczek i jagód, 15 dag gotowanego kurczaka z ugotowaną na parze marchewką i cukinią.

Kolacja: zupa z płatkami owsianymi (60 dag płatków, por, marchewka, seler, tarty parmezan, sól nieoczyszczona), kasza kukurydziana z jagodami lub jeżynami.

Kasza z jeżynami

Składniki (4 porcje): szklanka kaszy kukurydzianej, szklanka mleka, sól, 30 dag jeżyn, 4 łyżki cukru, bita śmietana. Mleko zagotować ze szklanką wody, lekko osolić. Wsypać kaszę, gotować aż wchłonie całą wodę, zostawić w ciepłym miejscu. Jeżyny opłukać, zasypać cukrem, podlać małą ilością wody, gotować 5 minut. Łyżką kłaść na talerz porcje kaszy, polać sosem jeżynowym, udekorować bitą śmietaną.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje