Dlaczego kobiety upijają się szybciej niż mężczyźni?

W Nowym Jorku naukowcy zbadali różnice w działaniu alkoholu na mężczyzn i na kobiety. Uczonych zastanowił bowiem fakt iż kobiety upijają się szybciej niż mężczyźni - nawet jeśli wypiją taką samą ilość trunku - zaś prawidłowość ta nie ma miejsca gdy przedstawicielom obu płci alkohol podaje się dożylnie.

Okazało się, że szybsze upijanie się kobiet bynajmniej nie odpowiada przysłowiowa "słaba głowa", lecz trzy znajdujące się w żołądku enzymy. Szczególną rolę naukowcy przypisują jednemu z nich - tzw. (chi ADH). Enzym ten u mężczyzn jest dwa razy bardziej aktywny niż u kobiet, a jego działanie polega właśnie na neutralizacji alkoholu. Ale działa tylko w wypadku alkoholi wysokoprocentowych tj. od 10 do 40 proc.

Reklama

W przypadku wypicia piwa enzym wykazuje niewielką lub wręcz zerową aktywność. Jeśli więc kobiety miały by ochotę dorównać na tym polu mężczyznom - naukowcy sugerują właśnie piwo. To nie jedyna sugestia. Jak opowiedział Charles Lieber, szef zespołu naukowców badających to zagadnienie, podsumowując wyniki badań: "Jeśli organizujecie przyjęcie - koniecznie pamiętajcie o tym by szklanki na drinki różniły się wielkością. Mniejsze dla pań, większe dla panów."

Dowiedz się więcej na temat: naukowcy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje