Drożdżowy koszyczek

Wyjątkowa świąteczna dekoracja. Podziw rodziny murowany!

Składniki:

- 500 g mąki,
- opakowanie suszonych drożdży,
- 0, 25 l mleka,
- 75 g masła,
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- olej,
- mąka do podsypywania,
- tłuszcz do blachy,
- 2 żółtka

Przygotowanie:

Do miski włożyć mąkę i drożdże. Mleko lekko podgrzać i dodać do niego masło, a następnie, razem z cukrem i solą, dodać do mąki. Wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na kwadrat 24x 24 cm. Resztę ciasta odłożyć. Wyciąć 24 pasy. Pasy zaplatać przekładając co drugi na wierzchu i pod spodem. Żaroodporną miseczkę o średnicy ok. 15 cm, posmarować od zewnątrz olejem, ułożyć na blasze dnem do góry, nałożyć wyplecione ciasto, lekko docisnąć i obciąć nadmiar ciasta. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w nagrzanym do 225 st. C piekarniku przez ok. 40-45 minut. Po 20 minutach przykryć, aby koszyczek nie zrumienił się nadmiernie.
Pozostałe ciasto wyrobić i uformować długi na 40 cm i szeroki na 8 m pas. Rozciąć na 3 pasy i zapleść w warkocz. Na natłuszczonej basze uformować w pierścień, którego końce dobrze połączyć. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 20 minut w takiej samej temperaturze. Upieczony kosz zdjąć z miski i połączyć z pierścieniem za pomocą wykałaczek.
Czas przygotowania: 150 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje