Reklama

Drugi tydzień

DZIEŃ ÓSMY

Śniadanie: owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną.

Przekąska: razowy sucharek posmarowany łyżeczką masła.

Obiad: robimy 2 naleśniki z 3/4 szklanki mleka, 1 jajka, mąki, posiekanej natki pietruszki. 100 g mielonego mięsa wołowego podsmażamy w łyżeczce oleju z połówką pokrojonej cebuli i ząbkiem czosnku. Drobno kroimy cebulę, 1 żółtą paprykę i pomidora. Mięso oraz warzywa wykładamy na naleśniki i polewamy 3 łyżeczkami ketchupu. Układamy na liściach sałaty.

Reklama

Kolacja: 150 g chudego twarożku mieszamy z 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki, pęczkiem pokrojonych rzodkiewek, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą czosnkową. Do tego 1 kromka razowego chleba posmarowana margaryną.

DZIEŃ DZIEWIĄTY

Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 1 jajko ugotowane na miękko, 1 mandarynka.

Przekąska: grzanka z pełnoziarnistego chleba i świeży ogórek.

Obiad: robimy potrawkę z ugotowanych 2 łyżek ryżu, podsmażonego w łyżeczce oleju kotleta wieprzowego (pokrojonego w paski) i cebuli, pokrojonego plastra ananasa z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą zrobioną z łyżki sosu sojowego, wyciśniętego ząbka czosnku, szczypty imbiru lub curry.

Kolacja: sałatka z 1 szklanki pokrojonej białej kapusty, łyżki rodzynek, łyżki pestek słonecznikowych, pokrojonego w kostkę plastra żółtego sera, posiekanej natki pietruszki i sosu winegret, do tego grzanka z pełnoziarnistego chleba.

DZIEŃ DZIESIĄTY

Śniadanie: musli z połową banana, kubkiem chudego jogurtu (150 g).

Przekąska: 1 małe jabłko lub 2 marchewki.

Obiad: kroimy w kostkę 2 średnie ziemniaki i rumienimy w łyżeczce masła, dokładamy paczkę mrożonej mieszanki warzywnej (250 g) i 1/4 litra bulionu, dusimy razem przez 10 minut, dodając łyżkę śmietany, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i łyżeczkę pestek słonecznika.

Kolacja: kajzerka posmarowana margaryną, z listkiem sałaty, plastrem wędzonej piersi z indyka, pokrojonym kiwi.

DZIEŃ JEDENASTY

Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem.

Przekąska: filiżanka capuccino, 1 kromka chrupkiego chleba.

Obiad: opakowanie mrożonej brukselki i 2 średnie pokrojone ziemniaki dusimy w łyżeczce masła. Dolewamy warzywny bulion i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Przecieramy składniki zupy przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatułową, dodajemy łyżkę chudej śmietany oraz pokrojoną w kostkę połowę grzanki.

Kolacja: 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa posmarowane margaryną, z liśćmi sałaty, 2 plasterkami wędzonej piersi z indyka, do tego mandarynka i kiwi.

DZIEŃ DWUNASTY

Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem.

Przekąska: 2 kromki chrupkiego pieczywa z łyżeczką dżemu.

Obiad: pokrojony w kostkę filet z dorsza lub mintaja przyprawiamy solą oraz pieprzem, sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki na pół godziny a potem razem z posiekaną cebulą dusimy przez 5 minut w 1 szklance warzywnego bulionu z dodatkiem soku pomidorowego. Dodajemy łyżkę chudej śmietany, pół pęczka posiekanego koperku, mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem (pół szklanki "wstążek").

Kolacja: sałatka z połowy puszki konserwowej kukurydzy, startego selera, posiekanej natki pietruszki i sosu winegret, do tego kromka chrupkiego pieczywa.

DZIEŃ TRZYNASTY

Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 2 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu, wymieszanego z posiekaną natką pietruszki.

Przekąska: 1 szklanka soku warzywnego, 1 kromka chleba chrupkiego z 1/2 łyżeczki margaryny.

Obiad: smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej 3 placki ziemniaczane z 3 średnich ziemniaków, 1 jajka i łyżki mąki. Na plackach układamy farsz z 150 g pieczarek podsmażonych w łyżeczce oleju z pokrojoną cebulą, doprawionych solą i pieprzem oraz wymieszanych z łyżeczką chudej śmietany lub naturalnego jogurtu a także posiekanym szczypiorkiem.

Kolacja: rozgnieciony plaster chudego białego sera mieszamy z 50 g chudego twarożku kremowego, sokiem z 1 cytryny, solą, pieprzem, słodką papryką w proszku, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i koperkiem, łyżeczką pestek z dyni. Taki serowy dip jemy z pokrojonymi na kawałki: 2 średnimi marchewkami, 1 żółtą papryką, małym świeżym ogórkiem oraz 2 kromkami chrupkiego pieczywa posmarowanymi margaryną..

DZIEŃ CZTERNASTY

Śniadanie: grzanka z 1 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, jajecznica z 1 jajka na 2 łyżkach chudego (0,5% tłuszczu) mleka ze szczypiorkiem.

Przekąska: 1/2 kubka jogurtu owocowego z 1 plastrem ananasa z puszki.

Obiad: paczkę mrożonej mieszanki warzywnej dusimy z łyżeczką masła i 1 filiżanką warzywnego bulionu. Dodajemy łyżkę chudej śmietany i 1 pęczek posiekanej pietruszki. Do tego ugotowane na twardo, drobno posiekane jajko.

Kolacja: 2 kromki razowego chleba posmarowane margaryną z tuńczykiem (1 mała puszka - 150 g), ogórkiem, liściem sałaty, doprawione 2 łyżkami jogurtu z ziołami i posiekanym koperkiem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy