Reklama

Dziewięć miesięcy z żurawiną

Ciąża jest szczególnym czasem w życiu kobiety. To nie tylko okres przygotowań do roli mamy, ale także dni wzmożonej troski o zdrowie. Tym bardziej, że dbamy podwójnie - o zdrowie matki i dziecka. Może w tym pomóc sama natura, która zapewni łagodną ochronę przed infekcjami.

Ciąża jest szczególnym czasem w życiu kobiety. To nie tylko okres przygotowań do roli mamy, ale także dni wzmożonej troski o zdrowie. Tym bardziej, że dbamy podwójnie - o zdrowie matki i dziecka. Może w tym pomóc sama natura, która zapewni łagodną ochronę przed infekcjami.

Dziewięć miesięcy to niezwykły czas oczekiwania. I choć ideałem jest zachowanie doskonałej kondycji i zdrowia przez cały ten okres, to w praktyce okazuje się to trudne. Zwykła infekcja może być nie lada kłopotem, gdyż większość lekarstw nie powinna być przyjmowana przez kobiety w ciąży ze względu na dobro prawidłowego rozwoju dziecka. Należy więc postępować ostrożnie - unikać osób chorych, odpowiednio dostosować ubiór do pogody, dobrać prawidłową dietę. Ale zmiany w menu i zakaz odwiedzin u zakatarzonej cioci to jeszcze nie wszystko. Warto sięgnąć do babcinych sposobów i skorzystać z naturalnych metod zapobiegania chorobom. Są one na tyle łagodne, że można je stosować bez obaw o zdrowie zarówno mamy, jak i dziecka.

Reklama

Jedną z tradycyjnych metod profilaktyki jest spożywanie żurawiny. Te niewielkie owoce od dawna goszczą w naszych domach, zapewniając poprawę stanu zdrowia i chroniąc przed różnymi infekcjami. Dla przyszłych mam żurawina jest przede wszystkim pomocna w zwalczaniu bakterii atakujących drogi moczowe. Jak udowodnili naukowcy, żurawina blokuje przyleganie bakterii do błon wyściełających moczowody i pęcherz moczowy, a także uniemożliwia rozmnażanie się bakterii w moczu. W ten sposób pomaga zapobiegać chorobom pęcherza i dróg moczowych, spowodowanych np. wyziębieniem dolnych partii ciała, czy kąpielą w zakażonym basenie. Oprócz tego żurawina jest niezastąpiona w przeciwdziałaniu bakterii Helicobakter Pylori, która osadza się na ściankach żołądka i może wywołać ubytki w błonie śluzowej. Profilaktyczne spożywanie żurawiny zapobiega także chorobie wieńcowej i infekcjom przyzębia. Zastosowań jest wiele, a wszystkie one z pewnością przydadzą się kobietom w ciąży, które szczególnie narażone są na obecność bakterii - także gdy osłabione są tuż po porodzie. Warto więc się przed nimi chronić, wykorzystując to, co naturalne.

Wypróbuj:

Vitabutin - preparat żurawinowy w tabletkach z serii VITA CARE.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy