Dzwonki karpia duszone w porach

4 porcje

Składniki:

Reklama

Jeden mały karp (ok. 1 kg), 1/2 kg porów, 3 łyżki margaryny, szklanka białego wina lub bulionu rybnego, sok z 1/2 cytryny, 2 plasterki cytryny, odrobina soli, biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karpia podzielić na 4 dzwonki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i białym pieprzem.

Pory przepołowić wzdłuż, umyć i pokroić w półkrążki. Do 1 porcji stopionej margaryny wrzucić pory i dusić 5 minut.

Włożyć dzwonki karpia, dodać pozostałą porcję margaryny, plastry cytryny i wlać białe wino.

Dusić około 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z ryżem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje