× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Galareta z nóżek wieprzowych

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

75 dkg nóżek wieprzowych; 25 dkg chudej wieprzowiny bez kości; 15 dkg włoszczyzny (marchew, cebula, pietruszka, seler); puszka zielonego groszku; 3 jajka na twardo; 1 - 2 liści laurowych; kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu; 1 - 2 ząbków czosnku; sól; liście sałaty lub gałązki zielonej pietruszki.

Porąbane nóżki, opłukane mięso i rozdrobnione warzywa oraz przyprawy zalej zimną wodą. Powoli gotuj około 4 godzin, aż mięso będzie się oddzielać od kości. Pod koniec gotowania osól. Odcedź wywar. Obierz mięso z kości, pokrój w kostkę, włóż do wywaru, zagotuj. Wywar przypraw do smaku czosnkiem roztartym z solą. Dno formy udekoruj marchewką, zielonym groszkiem, jajem na twardo. Włóż pokrajane mięso, zalej wywarem i ostudź do skrzepnięcia. Przed podaniem zbierz tłuszcz z powierzchni galarety i wyłóż ją z formy na okrągły półmisek przybrany sałatą lub gałązkami zielonej pietruszki. Podawaj z octem lub z cytryną.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Archiwum

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 33

Reklama

Skomentuj artykuł: Galareta z nóżek wieprzowych

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
Aneczka

~Aneczka -

taki jak pamiętam z dzieciństwa,super.Dzięki

Reklama