Gdy przyszła mama ma cukrzycę

Około 1 proc. kobiet, będących w okresie rozrodczym choruje na cukrzycę zanim zajdzie w ciążę, a u 5 proc. cukrzyca rozwija się w czasie ciąży. Kilkanaście lat temu kobieta z tą chorobą miała niewielkie szanse na urodzenie zdrowego dziecka. Obecnie nie ma przeszkód, aby stała się mamą, pod warunkiem, że zadba o zdrowie swoje oraz płodu.

Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z faktu, że mają podwyższony poziom cukru we krwi. Cukrzyca ciążowa ujawnia się wówczas, gdy kobieta spodziewa się potomka. W grupie ryzyka znajdują się kobiety powyżej 30 roku życia, otyłe, te, które wcześniej urodziły dzieci ważące 4-5 kg i te, w rodzinach których występowała już cukrzyca.

Reklama

Wszystkie kobiety, które zamierzają zajść w ciążę powinny więc skontrolować poziom cukru we krwi. Jest to bardzo ważne, ponieważ większość wad wrodzonych związanych z cukrzycą powstaje w pierwszych tygodniach ciąży. Jeżeli cukrzyca zostanie rozpoznana dopiero w III trymestrze ciąży, wzrasta ryzyko pojawienia się wad wrodzonych u dziecka.

Chora przy nadziei

W ciążę chcą też zajść kobiety chorujące na cukrzycę. Aby nie doszło do powikłań ciąży oraz do powstania wad wrodzonych u płodu, przed tą decyzją powinny mieć wyrównaną glikemię, czyli odpowiedni poziom cukru. Źle kontrolowana cukrzyca i niewystarczająca kontrola poziomu glukozy we krwi zwiększa bowiem kilkukrotnie ryzyko wystąpienia: wad wrodzonych u dzieci (uszkodzenia serca, NTD - uszkodzenie mózgu i rdzenia kręgowego), zagrożenia śmiercią okołoporodową dziecka (urodzenie martwego dziecka lub żywego, które umrze do 7 dnia po urodzeniu, urodzenia martwego płodu (po 22 tygodniu ciąży), przedwczesnego porodu (poród przed 37 tygodniem), makrosomii (gigantyzm), hipoglikemii noworodka.

Kobieta chora na cukrzycę będąca w ciąży, musi rygorystycznie kontrolować stan swego zdrowia. Powinna prowadzić ścisłą kontrolę metaboliczną mierząc w domu poziom cukru we krwi 4-8 razy dziennie i dostosowywać indywidualnie dawki leku, naśladując fizjologiczne wydzielanie insuliny i nie dopuszczając do niebezpiecznego podwyższenia poziomu cukru we krwi.

Takie postępowanie najczęściej wystarcza, aby ciąża przebiegła bez powikłań, a dziecko urodziło się zdrowe. Poziom glukozy we krwi przed posiłkiem nie powinien przekroczyć 79-108 mg proc., poziom glukozy we krwi po posiłku 79-144 mg proc., a wartość hemoglobiny glikowanej powinien być niższy niż 5,6 proc.

Ponadto należy dokładnie kontrolować płód i jego wielkość, a także monitorować pracę serca płodu za pomocą badań USG, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży. Jeśli dziecko osiągnie wagę 4,5 kilograma lub więcej, zalecane jest cesarskie cięcie.

Insulina dla ciężarnych

EMEA (European Medicines Agency - Europejska Agencja Leków) dopuściła insulinę aspart do stosowania u kobiet z cukrzycą w ciąży. Jest to pierwsza nowoczesna insulina analogowa szybkodziałająca, której bezpieczeństwo zostało potwierdzone w kontrolowanym badaniu klinicznym, do stosowania u kobiet ciężarnych.

Rejestracja nastąpiła na podstawie wyników jednej z największych prób klinicznych prowadzonych na ciężarnych. Wykazała ona, że insulina aspart znacząco poprawia w 1 i 3 trymestrze utrzymanie prawidłowego, poposiłkowego poziomu glukozy we krwi w porównaniu z insuliną ludzką krótkodziałającą.

Ponadto stosowanie insuliny aspart wykazało dodatkowe znaczne korzyści, zarówno dla matki, jak i dziecka, w porównaniu z insuliną ludzką, przejawiające się: rzadszymi przedwczesnymi porodami, zmniejszeniem ryzyka hipoglikemii noworodka, wymagającej leczenia, utrzymującym się mniejszym ryzykiem hipoglikemii (w ciągu doby, nocy i dnia), mniejszym ryzykiem dla płodu.

Dowiedz się więcej na temat: cukrzycy | urodzenie | insulina | poziom cukru | cukrzyca

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje