Reklama

Gicz cielęca

...duszona z warzywami i grzybami leśnymi, podana z pierożkami leniwymi z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy

Składniki dla 4 osób: 4 gicze cielęce z kością (ok. 200 g każda); 2 marchewki, pół selera; 1 cebula; pół pora; sól czosnkowa do smaku; pół łyżeczki tymianku; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela angielskiego; przyprawa do gulaszu; pieprz czarny mielony; 3 łyżki oliwy z oliwek; pół szklanki śmietany 36%; 100 g ugotowanych borowików; 100 g ugotowanego bobu bez skóry; pomidory koktajlowe; 500 g białego sera twarogowego; 1 szklanka mąki pszennej; 1 jajko; 2 żółtka; szczypta cukru waniliowego; szczypta cynamonu; 2 łyżki masła do smażenia.

Sposób przygotowania

Reklama

Ser zmielić, wymieszać z jajkiem i żółtkami, dodać cukier waniliowy i cynamon, a następnie dokładnie połączyć z mąką. Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć i wycinać niewielkie romby. Kluseczki gotować we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż zaczną wypływać. Przed podaniem usmażyć na złoty kolor.

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej gicze z obu stron na złoty kolor. Następnie mięso zalać dwoma szklankami wody, dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy. Całość dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cielęcinę wyjąć z garnka i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar zmiksować, dodać śmietanę i zagotować.

Gicze cielęce podawać polane obficie sosem ze smażonymi pierożkami leniwymi oraz borowikami przesmażonymi z bobem i pomidorami koktajlowymi.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy