Jadłaś już śniadanie?

Nie bez powodu dietetycy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dziś trzy sposoby na śniadanie szybkie i zdrowe.

Budyń z ryżu

Reklama

4 porcje po: 361 kcal, 10,3 g białka, 10,5 g tłuszczu, 98 mg cholesterolu, 1,9 g błonnika

Składniki:
• szklanka ryżu
• 2 szklanki mleka
• 2 jaja
• 2 łyżki cukru
• rodzynki
• łyżka masła
• sól
• tłuszcz
• bułka tarta do formy

Przyrządzanie:

Ryż wsypać do wrzątku (litr) i gotować przez 10 min. Odcedzić, zalać wrzącym mlekiem, osolić. Gotować, mieszając, ok. 25 min. Odstawić z ognia, dodać cukier utarty z jajami na kogel-mogel oraz rodzynki. Wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Z wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Budyń wstawić do piekarnika i zapiec. Wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i podać z sosem owocowym.

Kluski ze śliwkami

4 porcje po: 332 kcal, 9,9 g białka, 10,8 g tłuszczu, 134,2 mg cholesterolu, 2,7 g błonnika

Składniki:
• szklanka mąki
• 3 jaja
• 50 dag śliwek węgierek
• 3 łyżki cukru
• cynamon
• łyżka masła
• szklanka mleka
• sól
• tłuszcz i bułka tarta do formy

Przyrządzanie:

Mąkę przesiać, dodać jedno jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż pojawią się pęcherzyki. Wtedy łyżką kłaść małe, podłużne kluseczki do wrzącej osolonej wody. Zamieszać, gotować pod przykryciem. Ugotowane przelać na sicie ciepłą wodą, odsączyć i wyłożyć na talerz. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Śliwki umyć, sparzyć, obrać ze skórki, wydrylować. Układać warstwami w naczyniu na przemian kluski i owoce. Każdą warstwę owoców lekko oprószyć cynamonem i cukrem. Pokropić stopionym masłem. Pierwszą i ostatnią warstwę powinny stanowić kluski. Pozostałe 2 jaja roztrzepać w miseczce z mlekiem, zalać potrawę. Wstawić ją do piekarnika i zapiec.

Kluseczki ze szpinakiem

8 porcji po: 251 kcal, 14,7 g białka, 13,5 g tłuszczu, 111,3 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika

Składniki:
• szklanka mąki
• 2 jaja
• pół szklanki mleka
• płaska łyżeczka soli
• 3 łyżki masła
• 15 dag startego parmezanu
• 4 łyżki bułki tartej
• 50 dag ugotowanego szpinaku
• pęczek natki pietruszki
• pęczek szczypiorku

Przyrządzanie:

Zagnieść ciasto z mleka, jaj i mąki, osolić. Drobno posiekać szpinak, natkę i szczypiorek. Zrumienić na łyżce masła bułkę tartą. Wymieszać przygotowaną masę z ciastem i pozostawić na godzinę. Następnie rozwałkować i pokroić na kluseczki. Gotować je w osolonej wrzącej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową. Posypać parmezanem, polać pozostałym stopionym masłem.

Tekst pochodzi z magazynu

Dowiedz się więcej na temat: szklanka | jaja | białka | śniadanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje