Reklama

Kapuściane legendy

Gardzili nią Grecy, ale bardzo cenili jej smak i właściwości Rzymianie.

Gardzili nią Grecy, ale bardzo cenili jej smak i właściwości Rzymianie.

Uważali białą kapustę nie tylko za przysmak, ale również za środek ułatwiający trawienie. Z tego powodu mieli zwyczaj zjadać jej listki przed każdą ucztą grożącą przejedzeniem. Ceniono to warzywo tak bardzo, że o jego pojawieniu się na ziemi krążyły legendy. Otóż biała kapusta miała powstać z łez Lykurga, którego bóg pijaków - Bachus - przywiązał do winorośli za zniszczenie winnicy. W zupełnie innych okolicznościach pojawiła się kapusta czerwona, o czym opowiada legenda francuska. Otóż szła drogą młoda, brzemienna kobieta, pochylona pod ciężarem ogromnej głowy białej kapusty, którą niosła w rękach. Żal się jej zrobiło przechodzącemu akurat biskupowi, który wziął od kobiety kapustę i zawinął ją w brzeg swojej szaty. Gdy oddawał ją właścicielce, okazało się, że kapusta jest czerwona jak płaszcz biskupa. I taka już została na zawsze.

Reklama

ekola

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: legendy | kapusta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy