Reklama

Karnawał w kieliszku.Przepisy na smaczne, kolorowe drinki.

Drinki to napoje, przygotowane na bazie różnych rodzajów alkoholi z domieszką soków i barwników. Dla urozmaicenia dodajemy także owoce. Każdy trunek tego typu posiada swoją historię i recepturę. Zobacz co przygotowaliśmy na nadchodzący karnawał.








MARGARITA


Składniki:
• tequila, 70 ml
• triple Sec (likier), 40 ml
• sok cytrynowy, 30 ml
• sól, 1/2 łyżeczki
• limonka, 1,8

Sposób przygotowania:
Krawędź szklanki należy zwilżyć sokiem z limonki, następnie otoczyć solą. Tequile, Triple Sec (likier pomarańczowy) i sok cytrynowy zmieszać w shakerze. Tak przygotowana mieszankę przelewamy do wcześniej przygotowanej szklanki. Drink podajemy z kostkami lodu.


PINA COLADA

Składniki:

• rum biały, 30 ml

• mleczko kokosowe, 30 ml

• sok ananasowy, 90 ml

• plaster ananasa, 1/2

Sposób przygotowania:

Aby przygotować Pina Coladę mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z kostkami lodu w shakerze, następnie przelać do wcześniej zmrożonej szklanki. Szklankę ozdabiamy połową plasterka ananasa.







MOJITO

Składniki:

• biały rum, 25 ml

Reklama

• limonka, 1/2

• liście mięty

• cukier, 1 łyżeczka

• lód, 1/2 szklanki

Sposób przygotowania

Drinka podajemy w wysokiej i wąskiej szklance, w której przygotowujemy napój. W szklance ugniatamy mięte razem z cukrem i limonką. Kostkami lodu wypełniamy 3/4 szklanki - całość zalewamy białym rumem. Wierzchnią część szklanki ozdabiamy listkami mięty.





CHAMANGO

Składniki:

• owoc mango

• szampan, 200 ml

• sok z limonki, 2 łyżki

Sposób przygotowania

Chamango podajemy w kieliszkach na niewysokiej nóżce o wąskiej, podłużnej czaszy. Owoc mango należy przetrzeć w taki sposób by otrzymać miąższ, który wkładamy do kieliszka zalewając go szampanem. Całość zakrapiamy sokiem z limonki.







GIN Z TONIKIEM

Składniki:

• limonka, 5 sztuk

• wysokiej jakości gin, 250 ml

• tonik, 300 ml

• kostki lodu

Sposób przygotowania

Do wysokiej szklanki wlewamy 100 ml ginu i zalewamy tonikiem. Z 3 limonek wyciskamy sok i wlewamy do szklanki z ginem i tonikiem. Limonkę kroimy w plasterki i wrzucamy do naczynia z napojem. Na koniec wrzucamy zmielone kostki lodu.

BLOODY MARY


Składniki:
• wódka, 50 ml
• sok pomidorowy, 125 ml
• sos Tabasco, 1 łyżka
• limonka, 1 sztuka
• sok Worcester, 1 łyżka
• cytryna, 5 sztuk
• seler, 1 sztuka

Sposób przygotowania
Drink przygotowujemy w szklance typu highball. Szklankę w 2/3 wypełniamy lodem. Do shakera wlewamy wódkę, sok pomidorowy i wyciśnięty sok z cytryn. Zalewamy całość przyprawami i energicznie wstrząsamy. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do szklanki z lodem. Podajemy z łodygą selera.


SEAGRAM'S BRONX

Składniki:

• seagram's Lime Twisted Gin, 30 ml

• wermut dry, 20 ml

• wermut biały, 20 ml

• sok pomarańczowy, 20 ml

• kostki lodu

Sposób wykonania

Kostki lodu wrzuć do shakera razem z wszystkimi składnikami. Energicznie potrząsaj shakerem, tak by wszystkie składniki zmieszały się z sobą. Przelej płyn do kieliszka zostawiając lód w shakerze.






SEAGRAM'S MORRO

Składniki:

• Seagram's Lime Twisted Gin, 40 ml

• Havana Club Rum, 20 ml

• sok ananasowy, 1 łyżka

• sok z cytryny, 1 łyżka

• syrop malinowy (potrzebny do przygotowania crusty)

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj crustę. Na płaski talerzyk wysyp 2 łyżki cukru. Cukier zalej nie wielka ilością syropu malinowego. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Brzegi kieliszka zanurz w mieszance.

Przygotowując drinka, wypełnij 4/5 shakera lodem, zalewając wcześniej przygotowanymi składnikami. Wymieszaj zawartość shakera. Przygotowany płyn przelej do kieliszka koktajlowego, zostawiając lód w shakerze.


SEAGRM'S TWIST

Składniki:

• Seagram's Lime Twisted Gin, 30 ml

• likier Contreau

• syrop malinowy

• sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze wypełnionym 4 - 5 kostkami lodu. Dokładnie wymieszaj i przelej bez lodu do kieliszka koktajlowego.









SZAMPAN INACZEJ

Składniki:

• syrop z grenadiny

• szampan

• szaszłyk owocowy

• 4 czereśnie koktajlowe

• 2 krążki pomarańczy

Sposób przygotowania

Do shakera wlej szampana (szampana można zastąpić również winem musującym), dodaj odrobinę syropu z grenadiny. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie mieszankę przelej do kieliszka. Owoce nabij na wykałaczki i udekoruj kieliszki.

KOKTAJL ATLANTIS


Składniki:
• likier Cointreau, 20 ml
• likier Blue Curacao, 10 ml
• wino musujące, 40 ml
• odrobina brązowego cukru
• krążek pomarańczy

Sposób przyrządzenia
Cointreau, Blue Curacao razem z winem musującym delikatnie zmieszaj w shakerze. Przelej do kieliszka. Brzeg kieliszka koktajlowego udekoruj brązowym cukrem i krążkiem pomarańczy.

LEMON ROCKS

Składniki:

• wódka, 50 ml

• likier Triple Sec, 5 ml

• świeży sok z cytryny, 5ml

• syrop cukrowy, 5ml

• kostki lodu

Sposób przyrządzenia:

Wódkę i likier, należy dokładnie wymieszać w shakerze. Do mieszanki dolewamy świeżego soku z cytryny i syrop cukrowy. Delikatnie wstrząsamy. Na koniec przelewamy wszystko do odpowiedniej szklaneczki razem z lodem. Całość dekorujemy cząstkami cytryny.




COSMOPOLITAN

Składniki:

• wódka, 60 ml

• likier Cointreau, 30 ml

• sok żurawinowy, 30 ml

• sok z połowy limonki

• pół łyżeczki drobnego cukru

Sposób przyrządzenia:

Wypełnij lodem 3/4 shakera. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę przelej do schłodzonych wcześniej kieliszków.





HORNY BULL

Składniki:

• grenadina, 15 ml

• lemoniada, 30 ml

• sok pomarańczowy, 90 ml

• tequila, 45 ml

Sposób przyrządzenia:

Aby przygotować drinka wg receptury, miksujemy wszystkie składniki w blenderze z lodem tak, by uzyskać stałą konsystencję. Utworzoną mieszankę przelewamy do kieliszka i ozdabiamy kawałkiem pomarańczy lub wisienką.






ARIZONA SUNRISE

Składniki:

• tequila, 45 ml

• sok cytrynowy, 15 ml

• grenadina

• sok pomarańczowy, 120 ml

Sposób przygotowania

Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu, następnie wlewamy grenadine tak by pokryła dno kieliszka. Shakera wypełniamy lodem, zalewając pozostałymi składnikami i porządnie wstrząsając. Mieszankę przecedzamy i wlewamy do kieliszka z lodem i grenadiną. tak przy gotowany drink ozdabiamy owocami (skórka cytryny, pomarańczy lub wisienką).

AMARETTO


Składniki:
• amaretto, 30 ml
• sok pomarańczowy, 180 ml
• piwo, 30 ml
• wódka, 30 ml

Sposób przyrządzenia:
W shakerze łączymy wszystkie składniki, energicznie wstrząsając. Mieszankę przelewamy do wysokiej szklanki typy highball. Do szklanki dorzucamy skruszony lód.




GOLDEN BRONX

Składniki:

• gin, 60 ml

• wytrawny wermut, 1łyżeczka

• słodki wermut, 1łyżeczka

• sok pomarańczowy, 15 ml

• żółtko

Sposób przyrządzenia:

Drinka podajemy w kieliszku koktajlowym. Wszystkie składniki wlewamy do shakera wypełnionego skruszonym lodem. Wstrząsamy energicznie i przelewamy do kieliszka.






DEAD CHICKEN

Składniki:

• 1 jajko

• wódka, 30 ml

• sos tabasco

• czarny pieprz

• sos Worcestershire

Sposób przyrządzenia:

Wódkę wlewamy do szklanki, następnie wbijamy żółtko. Mieszamy sos tabasco z czarnym pieprzem i dodajemy do wódki z żółtkiem. Na koniec do szklanki dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire - gotowe!





FROZEN BELLINI

Składniki:

• szampan, 180 ml

• likier brzoskwiniowy, 90 ml

• wódka, 60 ml

Sposób przyrządzania:

Frozen Bellini podajemy w kieliszku do szampana na wysokiej nóżce, o podłużnej i wysokiej czaszy. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, po odpowiednim wymieszaniu przelewamy do delikatnie schłodzonego kieliszka.






ALABAMA

Składniki:

• brandy, 30 ml

• curacao, 30 ml

• sok z limety

• 1/2 łyżeczki syropu cukrowego

Sposób przyrządzenia:

Skruszony lód wrzuć do shakera. Dodaj alkohol razem z sokiem z limety i syropem cukrowym. Porządnie wymieszaj. Tak przygotowany napój należy przelać do wcześniej schłodzonego kieliszka.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy