Karnawał w kieliszku.Przepisy na smaczne, kolorowe drinki.
Drinki to napoje, przygotowane na bazie różnych rodzajów alkoholi z domieszką soków i barwników. Dla urozmaicenia dodajemy także owoce. Każdy trunek tego typu posiada swoją historię i recepturę. Zobacz co przygotowaliśmy na nadchodzący karnawał.
MARGARITA
Składniki:
tequila, 70 ml
triple Sec (likier), 40 ml
sok cytrynowy, 30 ml
sól, 1/2 łyżeczki
limonka, 1,8
Sposób przygotowania:
Krawędź szklanki należy zwilżyć sokiem z limonki, następnie otoczyć solą. Tequile, Triple Sec (likier pomarańczowy) i sok cytrynowy zmieszać w shakerze. Tak przygotowana mieszankę przelewamy do wcześniej przygotowanej szklanki. Drink podajemy z kostkami lodu.
PINA COLADA
Składniki:
rum biały, 30 ml
mleczko kokosowe, 30 ml
sok ananasowy, 90 ml
plaster ananasa, 1/2
Sposób przygotowania:
Aby przygotować Pina Coladę mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z kostkami lodu w shakerze, następnie przelać do wcześniej zmrożonej szklanki. Szklankę ozdabiamy połową plasterka ananasa.
MOJITO
Składniki:
biały rum, 25 ml
limonka, 1/2
liście mięty
cukier, 1 łyżeczka
lód, 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Drinka podajemy w wysokiej i wąskiej szklance, w której przygotowujemy napój. W szklance ugniatamy mięte razem z cukrem i limonką. Kostkami lodu wypełniamy 3/4 szklanki - całość zalewamy białym rumem. Wierzchnią część szklanki ozdabiamy listkami mięty.
CHAMANGO
Składniki:
owoc mango
szampan, 200 ml
sok z limonki, 2 łyżki
Sposób przygotowania
Chamango podajemy w kieliszkach na niewysokiej nóżce o wąskiej, podłużnej czaszy. Owoc mango należy przetrzeć w taki sposób by otrzymać miąższ, który wkładamy do kieliszka zalewając go szampanem. Całość zakrapiamy sokiem z limonki.
GIN Z TONIKIEM
Składniki:
limonka, 5 sztuk
wysokiej jakości gin, 250 ml
tonik, 300 ml
kostki lodu
Sposób przygotowania
Do wysokiej szklanki wlewamy 100 ml ginu i zalewamy tonikiem. Z 3 limonek wyciskamy sok i wlewamy do szklanki z ginem i tonikiem. Limonkę kroimy w plasterki i wrzucamy do naczynia z napojem. Na koniec wrzucamy zmielone kostki lodu.
BLOODY MARY
Składniki:
wódka, 50 ml
sok pomidorowy, 125 ml
sos Tabasco, 1 łyżka
limonka, 1 sztuka
sok Worcester, 1 łyżka
cytryna, 5 sztuk
seler, 1 sztuka
Sposób przygotowania
Drink przygotowujemy w szklance typu highball. Szklankę w 2/3 wypełniamy lodem. Do shakera wlewamy wódkę, sok pomidorowy i wyciśnięty sok z cytryn. Zalewamy całość przyprawami i energicznie wstrząsamy. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do szklanki z lodem. Podajemy z łodygą selera.
SEAGRAM'S BRONX
Składniki:
seagram's Lime Twisted Gin, 30 ml
wermut dry, 20 ml
wermut biały, 20 ml
sok pomarańczowy, 20 ml
kostki lodu
Sposób wykonania
Kostki lodu wrzuć do shakera razem z wszystkimi składnikami. Energicznie potrząsaj shakerem, tak by wszystkie składniki zmieszały się z sobą. Przelej płyn do kieliszka zostawiając lód w shakerze.
SEAGRAM'S MORRO
Składniki:
Seagram's Lime Twisted Gin, 40 ml
Havana Club Rum, 20 ml
sok ananasowy, 1 łyżka
sok z cytryny, 1 łyżka
syrop malinowy (potrzebny do przygotowania crusty)
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj crustę. Na płaski talerzyk wysyp 2 łyżki cukru. Cukier zalej nie wielka ilością syropu malinowego. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Brzegi kieliszka zanurz w mieszance.
Przygotowując drinka, wypełnij 4/5 shakera lodem, zalewając wcześniej przygotowanymi składnikami. Wymieszaj zawartość shakera. Przygotowany płyn przelej do kieliszka koktajlowego, zostawiając lód w shakerze.
SEAGRM'S TWIST
Składniki:
Seagram's Lime Twisted Gin, 30 ml
likier Contreau
syrop malinowy
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze wypełnionym 4 - 5 kostkami lodu. Dokładnie wymieszaj i przelej bez lodu do kieliszka koktajlowego.
SZAMPAN INACZEJ
Składniki:
syrop z grenadiny
szampan
szaszłyk owocowy
4 czereśnie koktajlowe
2 krążki pomarańczy
Sposób przygotowania
Do shakera wlej szampana (szampana można zastąpić również winem musującym), dodaj odrobinę syropu z grenadiny. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie mieszankę przelej do kieliszka. Owoce nabij na wykałaczki i udekoruj kieliszki.
KOKTAJL ATLANTIS
Składniki:
likier Cointreau, 20 ml
likier Blue Curacao, 10 ml
wino musujące, 40 ml
odrobina brązowego cukru
krążek pomarańczy
Sposób przyrządzenia
Cointreau, Blue Curacao razem z winem musującym delikatnie zmieszaj w shakerze. Przelej do kieliszka. Brzeg kieliszka koktajlowego udekoruj brązowym cukrem i krążkiem pomarańczy.
LEMON ROCKS
Składniki:
wódka, 50 ml
likier Triple Sec, 5 ml
świeży sok z cytryny, 5ml
syrop cukrowy, 5ml
kostki lodu
Sposób przyrządzenia:
Wódkę i likier, należy dokładnie wymieszać w shakerze. Do mieszanki dolewamy świeżego soku z cytryny i syrop cukrowy. Delikatnie wstrząsamy. Na koniec przelewamy wszystko do odpowiedniej szklaneczki razem z lodem. Całość dekorujemy cząstkami cytryny.
COSMOPOLITAN
Składniki:
wódka, 60 ml
likier Cointreau, 30 ml
sok żurawinowy, 30 ml
sok z połowy limonki
pół łyżeczki drobnego cukru
Sposób przyrządzenia:
Wypełnij lodem 3/4 shakera. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę przelej do schłodzonych wcześniej kieliszków.
HORNY BULL
Składniki:
grenadina, 15 ml
lemoniada, 30 ml
sok pomarańczowy, 90 ml
tequila, 45 ml
Sposób przyrządzenia:
Aby przygotować drinka wg receptury, miksujemy wszystkie składniki w blenderze z lodem tak, by uzyskać stałą konsystencję. Utworzoną mieszankę przelewamy do kieliszka i ozdabiamy kawałkiem pomarańczy lub wisienką.
ARIZONA SUNRISE
Składniki:
tequila, 45 ml
sok cytrynowy, 15 ml
grenadina
sok pomarańczowy, 120 ml
Sposób przygotowania
Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu, następnie wlewamy grenadine tak by pokryła dno kieliszka. Shakera wypełniamy lodem, zalewając pozostałymi składnikami i porządnie wstrząsając. Mieszankę przecedzamy i wlewamy do kieliszka z lodem i grenadiną. tak przy gotowany drink ozdabiamy owocami (skórka cytryny, pomarańczy lub wisienką).
AMARETTO
Składniki:
amaretto, 30 ml
sok pomarańczowy, 180 ml
piwo, 30 ml
wódka, 30 ml
Sposób przyrządzenia:
W shakerze łączymy wszystkie składniki, energicznie wstrząsając. Mieszankę przelewamy do wysokiej szklanki typy highball. Do szklanki dorzucamy skruszony lód.
GOLDEN BRONX
Składniki:
gin, 60 ml
wytrawny wermut, 1łyżeczka
słodki wermut, 1łyżeczka
sok pomarańczowy, 15 ml
żółtko
Sposób przyrządzenia:
Drinka podajemy w kieliszku koktajlowym. Wszystkie składniki wlewamy do shakera wypełnionego skruszonym lodem. Wstrząsamy energicznie i przelewamy do kieliszka.
DEAD CHICKEN
Składniki:
1 jajko
wódka, 30 ml
sos tabasco
czarny pieprz
sos Worcestershire
Sposób przyrządzenia:
Wódkę wlewamy do szklanki, następnie wbijamy żółtko. Mieszamy sos tabasco z czarnym pieprzem i dodajemy do wódki z żółtkiem. Na koniec do szklanki dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire - gotowe!
FROZEN BELLINI
Składniki:
szampan, 180 ml
likier brzoskwiniowy, 90 ml
wódka, 60 ml
Sposób przyrządzania:
Frozen Bellini podajemy w kieliszku do szampana na wysokiej nóżce, o podłużnej i wysokiej czaszy. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, po odpowiednim wymieszaniu przelewamy do delikatnie schłodzonego kieliszka.
ALABAMA
Składniki:
brandy, 30 ml
curacao, 30 ml
sok z limety
1/2 łyżeczki syropu cukrowego
Sposób przyrządzenia:
Skruszony lód wrzuć do shakera. Dodaj alkohol razem z sokiem z limety i syropem cukrowym. Porządnie wymieszaj. Tak przygotowany napój należy przelać do wcześniej schłodzonego kieliszka.