Karnawał w kieliszku.Przepisy na smaczne, kolorowe drinki.

Drinki to napoje, przygotowane na bazie różnych rodzajów alkoholi z domieszką soków i barwników. Dla urozmaicenia dodajemy także owoce. Każdy trunek tego typu posiada swoją historię i recepturę. Zobacz co przygotowaliśmy na nadchodzący karnawał.








MARGARITA

Reklama


Składniki:
• tequila, 70 ml
• triple Sec (likier), 40 ml
• sok cytrynowy, 30 ml
• sól, 1/2 łyżeczki
• limonka, 1,8

Sposób przygotowania:
Krawędź szklanki należy zwilżyć sokiem z limonki, następnie otoczyć solą. Tequile, Triple Sec (likier pomarańczowy) i sok cytrynowy zmieszać w shakerze. Tak przygotowana mieszankę przelewamy do wcześniej przygotowanej szklanki. Drink podajemy z kostkami lodu.


PINA COLADA

Składniki:

• rum biały, 30 ml

• mleczko kokosowe, 30 ml

• sok ananasowy, 90 ml

• plaster ananasa, 1/2

Sposób przygotowania:

Aby przygotować Pina Coladę mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z kostkami lodu w shakerze, następnie przelać do wcześniej zmrożonej szklanki. Szklankę ozdabiamy połową plasterka ananasa.







MOJITO

Składniki:

• biały rum, 25 ml

• limonka, 1/2

• liście mięty

• cukier, 1 łyżeczka

• lód, 1/2 szklanki

Sposób przygotowania

Drinka podajemy w wysokiej i wąskiej szklance, w której przygotowujemy napój. W szklance ugniatamy mięte razem z cukrem i limonką. Kostkami lodu wypełniamy 3/4 szklanki - całość zalewamy białym rumem. Wierzchnią część szklanki ozdabiamy listkami mięty.





CHAMANGO

Składniki:

• owoc mango

• szampan, 200 ml

• sok z limonki, 2 łyżki

Sposób przygotowania

Chamango podajemy w kieliszkach na niewysokiej nóżce o wąskiej, podłużnej czaszy. Owoc mango należy przetrzeć w taki sposób by otrzymać miąższ, który wkładamy do kieliszka zalewając go szampanem. Całość zakrapiamy sokiem z limonki.







GIN Z TONIKIEM

Składniki:

• limonka, 5 sztuk

• wysokiej jakości gin, 250 ml

• tonik, 300 ml

• kostki lodu

Sposób przygotowania

Do wysokiej szklanki wlewamy 100 ml ginu i zalewamy tonikiem. Z 3 limonek wyciskamy sok i wlewamy do szklanki z ginem i tonikiem. Limonkę kroimy w plasterki i wrzucamy do naczynia z napojem. Na koniec wrzucamy zmielone kostki lodu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje