Krokiety ziemniaczane

30 dkg ziemniaków, jajko, 20 dkg mąki, łyżka margaryny, 1,5 łyżeczki soli, szczypta papryki. Czas przygotowania - około 45 minut.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Zalej wodą 2 cm powyżej poziomu ziemniaków i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez 18 minut. W połowie czasu gotowania odwróć naczynie o 180 stopni. Po ugotowaniu zostaw w kuchence na 4 minuty. Później ugnieć ziemniaki, dodaj do nich mąkę, margarynę, jajko i łyżeczkę soli. Zagnieć z tego ciasto. Uformuj z niego małe krokieciki. Ułóż je a naczyniu żaroodpornym, oprócz papryką, przykryj folią i piecz przez 8 minut. W połowie tego czasu odwróć naczynie o 180 stopni.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ziemniaki | krokiety | potrawy z mikrofalówki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje