Kruche babeczki z owocami

Ciasto: 50 dkg mąki pszennej; 25 dkg margaryny; 2 żółtka; łyżka gęstej śmietany; 2 łyżki cukru pudru; szczypta soli. Krem: 2 szklanki mleka; żółtko; łyżeczka mąki ziemniaczanej; łyżeczka kawy rozpuszczalnej; kawałek laski wanilii lub torebka cukru waniliowego. Glazura: 5 dkg cukru; łyżeczka mąki ziemniaczanej; szklanka soku pomarańczowego; łyżeczka likieru pomarańczowego. Owoce do wyboru: truskawki, winogrona, czarne jagody, czarne i czerwone porzeczki, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, agrest.

Przepis na około 40 babeczek.

Reklama

Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z mocno schłodzoną margaryną na "piasek", dodaj pozostałe składniki. Ciasto szybko zagnieć, uformuj w kulę, przykryj folią i odstaw do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc). Następnie rozwałkuj placek i wykrawaj z niego krążki. Foremki do babeczek dokładnie wylep krążkami ciasta. Babeczki piecz 15 minut w piekarniku w temp. 200 st. C, na jasnozłoty kolor.

Krem: mleko zagotuj z wanilią. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 2 łyżkami zimnej wody, gotuj 3 min. Zdejmij z ognia, przestudź i połącz z żółtkiem. Połowę kremu przełóż do drugiego garnuszka i dodaj kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącego mleka.

Glazura: sok pomarańczowy z cukrem podgrzej w rondelku, dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1 łyżce zimnej wody, gotuj 3 minuty. Dodaj likier i przestudź.

Wystudzonymi kremami napełniaj babeczki. Na wierzchu ułóż owoce i pokryj glazurą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje