Kurczak po myśliwsku

Kurczak (ok.1,5 kg); 10 dkg słoniny; 10 dkg tłustej szynki; cebula; listek laurowy; kilka ziarenek ziela angielskiego; łyżeczka jałowca; kieliszek białego wina; pieprz; sól; łyżeczka przypraw do zup; łyżeczka soku z cytryny; łyżka posiekanej natki pietruszki; łyżka masła; łyżeczka mąki.

Umytego kurczaka natrzyj solą i jałowcem, zostaw na 2 dni w chłodnym miejscu. Przed pieczeniem naszpikuj gęsto słoniną. Obrumień w rondlu ze wszystkich stron, dodaj pokrajaną w drobną kostkę cebulę i szynkę; listek laurowy, ziele angielskie. Posyp pieprzem, zalej winem i duś ok. 90 minut pod przykryciem.

Reklama

Zrób zasmażkę z masła i mąki, rozprowadź zimnym rosołem, dodaj przyprawę do zup i sok z cytryny, dolej do kurczaka. Podziel na części.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje