Reklama

Masz ochotę na małą czarną?

Parzona, z ekspresu, rozpuszczalna, cappuccino, mrożona, z dodatkiem likieru - lubimy na chwilkę odpocząć przy filiżance kawy.

Parzona, z ekspresu, rozpuszczalna, cappuccino, mrożona, z dodatkiem likieru - lubimy na chwilkę odpocząć przy filiżance kawy.

Mała czarna to jest to!" align="center" enlarge="0" />Z przeprowadzonych badań wynika, że niemal 3/4 Polaków od czasu do czasu pije kawę. Większość deklaruje przywiązanie do kawy mielonej, nieco mniej delektuje się kawą rozpuszczalną.

Jeśli już pijemy kawę, to często. Spośród osób deklarujących picie kawy mielonej, ponad 80 proc. sięga po nią co najmniej raz dziennie. Do spożywania tego napoju kilka razy w tygodniu przyznaje się co dziesiąty ankietowany, a tylko 5 proc. pije kawę raz w tygodniu. Wśród zwolenników kawy rozpuszczalnej odsetki te wynoszą odpowiednio: 62, 18 i 10 proc. Kawę najchętniej pijemy w domu, nieco mniej w pracy. Sondaż przeprowadził IPSOS.

Reklama

Zrób sobie przerwę na kawę i skorzystaj z naszych przepisów

Kawa irlandzka
Składniki: irlandzka whisky, cukier, kawa, bita śmietana. Do szklanki na wino wlać nakrętkę irlandzkiej whisky (na wysokość kciuka). Dodać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, dodać kawę od 12 mm do szczytu szklanki. Mieszać aż rozpuści się cukier. Na wierzch dodać bitą śmietanę.

Kawa curacao
Składniki: kawa, mleko, czekolada, 100 ml likieru pomarańczowego - curacao, bita śmietana. Mleko gotujemy z rozdrobnioną czekoladą. Kawę parzymy i podgrzewamy z curacao pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy bitą śmietanę i posypujemy odrobiną startej czekolady.

Kawa z migdałami
Składniki: kawa rozpuszczalna, łyżeczka otrębów migdałowych, łyżeczka cukru, mleko. Kawę rozpuszczamy w zimnym mleku, dodajemy cukier i migdały. W ciepłe dni dobrze dodać kilka kostek lodu.

Kawa mrożona
Składniki: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, mleko, likier kawowy, lody waniliowe. Kawę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki wrzątku, dodać schłodzone mleko. Po wymieszaniu dodać łyżkę likieru kawowego i wrzucić 3 gałki lodów waniliowych. Udekorować bitą śmietaną i listkiem mięty.

Kawa z cynamonem i goździkami
Składniki: kawa mielona, cynamon, cynamon. Mieszamy łyżkę kawy z cynamonem i goździkami, zalewamy zimną wodą i podgrzewamy, mieszając doprowadzamy do spienienia się kawy. Po 2-3 spienieniach kawa jest gotowa do podania.

Kawa po cesarsku
Składniki: kawa rozpuszczalna, 1 żółtko, łyżka miodu, 2 łyżki koniaku, słodka śmietanka. Żółtko, miód, koniak i 2 łyżki słodkiej śmietanki zmiksować i zalać gorącą kawą.

Znasz inne przepisy na pyszną kawę?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cappuccino | curacao | cukier | mleko | kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy