Reklama

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

Ciasto: 250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli. Masa: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków. Orzechy i migdały do dekoracji.

Ciasto: 250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli.
Masa: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków.
Orzechy i migdały do dekoracji.

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj cukier, sól, masło i posiekaj "na piasek". Potem dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto i odłóż na około 2 godziny do schłodzenia.

Ochłodzone ciasto rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiecz lekko w piecu, aby nieco pożółkło.

Jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj rozgrzaną czekoladę i dalej ucieraj, dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę zmieszaj z rodzynkami i posiekanymi migdałami, rozciągnij na lekko podpieczonym cieście. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

Reklama

Po ostudzeniu przybierz mazurek migdałami, orzechami.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy