Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Ciasto: 2,5 mąki; 8 łyżek cukru; 20 dag margaryny; 5 dag drożdży; 3/4 szklanki mleka; 3 jaja. Bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa); tłuszcz i tarta bułka do formy; polewa czekoladowa.

Drożdże rozpuść w letnim mleku, odstaw. Całe jaja utrzyj z cukrem, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlej drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszaj z mąką i bakaliami (część bakalii pozostaw). Ciasto umieść na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm. Piecz 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwaj i polej polewą. Mazurek ozdób bakaliami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje