Mazurek migdałowy

45 dag migdałów; 3 krople esencji migdałowej; 45 dag cukru; białka z 2-3 jajek.

Mazurek może być prostokątny lub okrągły. Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. 2/3 migdałów zmiel w maszynce i utrzyj z połową cukru. Pozostałe migdały niezbyt cienko posiekaj i odstaw. Resztę cukru wsyp do rondla o grubych ściankach. Do masy migdałowej dodaj białka i esencję, mieszaj tak długo, aż utworzy gęstą masę. Tę masę rozsmaruj na przygotowanej blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje. Gdy ciasto będzie dochodzić, przygotuj polewę, bo ważne jest, aby smarować je jeszcze ciepłe.

Reklama

Polewa: na średnim ogniu stop cukier wsypany do rondla z odpowiednią ilością wody (2 części cukru, 1 część wody), cały czas mieszając. Trzymaj na ogniu tak długo, aż będzie złotobrązowy. Po zdjęciu karmelu z ognia, należy natychmiast wrzucić do niego usiekane migdały, całość zamieszać i rozsmarować na ciepłym (koniecznie) cieście.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje