Mazurek pomarańczowy

Po 6 dkg mąki, migdałów, cukru i smażonej skórki pomarańczowej; andruty; 3 żółtka gotowane; żółtko surowe; 3 białka na pianę; ćwiartka laski wanilii. Lukier: 120 g cukru pudru; pomarańcza.

Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez sito do makutry, dodaj surowe żółtko, cukier i wanilię. Utrzyj na gładką, jednolitą masę. Dodaj drobno posiekane migdały i skórkę pomarańczową oraz sztywno ubitą pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą posmaruj andruty ułożone na posmarowanej masłem blasze. Wstaw na 5-7 minut do ciepłego piekarnika, aby masa stężała.

Reklama

Przygotuj lukier: z umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzyj skórkę i razem z łyżką cukru pudru utrzyj w porcelanowym moździerzu. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru pudru. Utrzyj na gęsty lukier.

Posmaruj mazurek, wstaw na krótko do ciepłego piekarnika, wysusz. Po ostudzeniu przyozdób.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje