Reklama

Mazurek serowy

Kilogram twarogu; 2 ziemniaki; 9 żółtek; kostka masła lub margaryny; łyżka mąki ziemniaczanej; łyżeczka proszku do pieczenia; paczka cukru waniliowego; rodzynki; 5 białek; 1,5 szklanki cukru. Polewa: szklanka cukru; 0,5 szklanki gęstej śmietany; 0,5 tabliczki czekolady; łyżka rumu; 5 dag łuskanych orzechów.

Kilogram twarogu; 2 ziemniaki; 9 żółtek; kostka masła lub margaryny; łyżka mąki ziemniaczanej; łyżeczka proszku do pieczenia; paczka cukru waniliowego; rodzynki; 5 białek; 1,5 szklanki cukru.
Polewa: szklanka cukru; 0,5 szklanki gęstej śmietany; 0,5 tabliczki czekolady; łyżka rumu; 5 dag łuskanych orzechów.

Ser i ugotowane ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzyj z cukrem i żółtkami, połącz ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyj, osusz. Na końcu ubij pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 st. C) przez 40-50 minut. Ostudź w tortownicy.

Przygotuj polewę - w rondlu zagotuj mieszając cukier i śmietanę, gotuj ok. 8 minut, dodaj rum. Czekoladę ułóż na talerzu na parze, a gdy zmięknie wymieszaj ze śmietaną. Wylej polewę na zimny mazurek i po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy