Na zdrowie i dobry humor

Wiosna i zbliżające się wielkimi krokami lato to najlepszy okres na regenerację organizmu po długim okresie zimowym. Wiosna to także czas, w którym nasz jadłospis wymaga wyjątkowej uwagi - jego odpowiednie skonstruowanie wpłynie na nasze dobre samopoczucie.

Wiosna to przede wszystkim więcej słońca, jednak promieniowanie słoneczne w zbyt dużych ilościach może być szkodliwe dla zdrowia. Należy więc pamiętać o "parasolu ochronnym" naszego organizmu który tworzą antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Są to substancje, które przeciwdziałają szkodliwym wolnym rodnikom - przekonuje Kinga Janik-Koncewicz, specjalista ds. żywienia człowieka z Fundacji "Promocja Zdrowia".

Reklama

Promieniowanie UV powoduje produkcję wolnych rodników, w słoneczne dni powinniśmy więc dostarczać naszemu organizmowi zwiększone ilości antyoksydantów. Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy są warzywa i owoce. Dodatkowo jeden z antyoksydantów - karoten, zawarty głównie w czerwonych i pomarańczowych warzywach i owocach, poprawi koloryt skóry i spowoduje, że ładnie się opalimy.

Promieniowanie słoneczne to także duże wyzwanie dla oczu. Na wzrok mają natomiast dobroczynny wpływ warzywa i owoce - według badań naukowych najbardziej korzystne jest spożywanie bananów i pomarańczy.

W sezonie wakacyjnym odwiedzamy plaże i baseny ubrani jedynie w stroje kąpielowe. Już wiosną należy więc przystąpić do naprawiania zimowych błędów żywieniowych. Zacznijmy od dziś pielęgnować nasze ciało, tak abyśmy latem nie mieli się czego wstydzić. Jedzmy warzywa i owoce, które poprawią wygląd naszej skóry i włosów, ćwiczmy, aby zrzucić zbędne kilogramy.

Sport nie tylko zwiększy tempo przemiany materii, ale także wpłynie na ogólną kondycję naszego organizmu, piękny wygląd i dobre samopoczucie. Zadbajmy także o to, aby oczyścić swój organizm. Żyjemy zbyt szybko i źle się odżywiamy - jemy za dużo tłustych produktów i słodyczy, za mało warzyw i owoców. Zawarty w warzywach i owocach błonnik pokarmowy wspomoże pracę jelit i pomoże w wydaleniu zbędnych produktów przemiany materii.

Zapewnijmy sobie dobre samopoczucie na wiosnę. Wiele osób po długim okresie zimowym narzeka na brak energii, stres, zmęczenie, apatię, osłabienie koncentracji i brak motywacji. Najczęściej sięgamy wtedy po słodycze i kawę, jednak takie metody zawodzą.

Dobry nastrój jest uwarunkowany prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego. Jednym z czynników determinujących jego działanie jest racjonalny sposób żywienia, dzięki czemu nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Niektóre składniki zawarte w żywności mogą również bezpośrednio zmieniać nasz nastrój. Takimi substancjami o działaniu przeciwdepresyjnym są m.in. serotonina (tzw. "hormon szczęścia"), a także aminokwas, z którego powstaje tryptofan.

Nie wszyscy wiedzą, że wspaniałym polepszaczem humoru jest banan. Zawiera on serotoninę i tryptofan, składniki mineralne i witaminy z grupy B wpływające na układ nerwowy, a także potrzebne do produkcji serotoniny węglowodany. Ponadto węglowodany zawarte w bananie wydłużają czas działania serotoniny, dzięki czemu nasz nastrój pozostaje na dobrym poziomie przez dłuższy czas.

Jeśli siedząc w pracy poczujesz zmęczenie, zamiast czekolady sięgnij po banana. To przekąska, która poprawi ci humor, a jednocześnie dostarczy wiele bardzo ważnych składników pokarmowych, warunkujących zdrowie twojego organizmu. Nie zapominaj o dobrym nastroju i humorze - to też przyczynia się do pełni zdrowia.

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | nastrój | owoce | samopoczucie | promieniowanie | zdrowie | humor | wiosna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje