Oczyszczająca głodówka

Głodówka to jedna z najbardziej popularnych metod oczyszczania organizmu. Wstrzymanie się od jedzenia sprzyja nie tylko zdrowiu, ale i odświeża umysł.

Coraz więcej specjalnych ośrodków leczy głodówką różne choroby cywilizacyjne. Każdy, kto chce skorzystać z takiej metody leczenia, musi wcześniej skonsultować się z lekarzem i poddać się podstawowym badaniom. Z głodówki muszą zrezygnować m.in. chorzy na anemię, cukrzycę, osteoporozę i anoreksję. Terapia polega na zastąpieniu stałych produktów płynami.

Reklama

Lekarze za bezpieczną uznają głodówkę, która trwa nie więcej niż 16 dni. Podczas takiej kuracji organizm przestawia się na tzw. czerpanie wewnętrzne. Przez pierwsze 2 dni zużywa zapasy cukru, a później zaczyna pobierać energię z białek, a następnie z tłuszczów. W pierwszym tygodniu głodujący pije raz dziennie napój energetyczny, zawierający potas i magnez, a także wodę mineralną, w drugim tygodniu - tylko soki warzywne. Przez kilka dni po zakończeniu kuracji je tylko zupy z dużą ilością warzyw. Jeśli głodówkę przeprowadzamy na własną rękę, a nie pod okiem lekarza, ograniczajmy się do jednego dnia, najlepiej zawsze tego samego w tygodniu. Taka jednodniowa kuracja również oczyszcza organizm. Z czasem głodówkę możemy wydłużyć do 3 dni. Dzień przed rozpoczęciem kuracji warto odstawić papierosy, a na noc wypić przeczyszczającą herbatkę. W czasie głodówki dużo pijemy - ok. 3 litrów dziennie. Mogą to być soki ze świeżych warzyw i owoców. Na przykład świeżo wyciśnięty sok z buraków i jabłek działa oczyszczająco na wątrobę, trzustkę i pęcherzyk żółciowy, sok z marchwi, selera i pietruszki - oczyszcza nerki, zaś sok z pomarańczy lub grejpfrutów - krew.

Dowiedz się więcej na temat: sok | głodówka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje