Pascha wielkanocna

Z mnóstwem bakalii.

Składniki:

Reklama

- 6 żółtek,
- 40 dag cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny, 6 łyżek masła,
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- cukier waniliowy,
30 dag bakalii:
- rodzynki,
- pokrojone figi,
- pokrojone suszone morele,
- płatki migdałowe,
- tłuszcz i mielone,
- orzechy do formy
Dekoracja:
- plasterki mandarynek,
- posiekane orzechy

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody.
2. Masło utrzeć do białości. Ucierając, stopniowo dodawać ser, utarte żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Gdy masa będzie gładka, wymieszać z bakaliami i przestudzoną rozpuszczoną żelatyną. Szybko przełożyć do formy, wcześniej nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mielonymi orzechami.
3. Masę serową przykryć natłuszczoną folią aluminiową, obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki, by zastygła.
4. Paschę wyjąć z formy. Boki dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, wierzch udekorować plasterkami mandarynki.
Czas przygotowania: 40 minut
1 porcja: 500 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje