Reklama

Piękne włosy a dieta

Czy wiesz, że włosy, którym brakuje witamin i minerałów częściej przetłuszczają się, chorują i wypadają?

Jeśli twoja dieta obfituje w tłuszcze zwierzęce, węglowodany, ostre przyprawy i alkohol, bądź stosujesz niedoborową dietę odchudzającą możesz spodziewać się, iż włosy nie pozostaną na to obojętne. Widocznym efektem ubocznym będzie rozdwajanie się końcówek włosów, a to za sprawą upośledzenia wchłaniania składników mineralnych np. magnezu. Aby zapewnić połysk, sprężystość i bujność swoich włosów musisz zadbać o odpowiednie odżywianie włosa od środka poprzez dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych.

Jak karmić włosy

Reklama

Bardzo istotnym dla zdrowia włosa są między innymi: aminokwasy siarkowe, które znajdziesz w chudej wołowinie, fasoli, rybach, czy jajach. Chcąc pobudzić wzrost i kondycję włosa nie zapominaj o takich mikroelementach jak: cynk, który znajdziesz w wołowinie, serach żółtych oraz w podrobach, otrębach, zarodkach zbóż, drożdżach, jajkach i mleku; krzem występujący w płatkach owsianych i kaszy jęczmiennej;

Podroby, groch, czy fasola - to świetne źródła miedzi; zaś wołowina, bób, ziarno sezamowe, czerwonym mięso to niezastąpione źródła żelaza.

Jeśli chcesz przeciwdziałać siwieniu i łysieniu wzbogać swoją codzienną dietę o witaminę H(Biotynę). Produkty obfitujące w ten składnik to: wątroba, orzechy, migdały, owoce morza, jaja, brązowy ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory.

Nie bez znaczenia jest rodzaj dostarczonego do organizmu tłuszczu - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ( oliwa z oliwek, orzechy, migdały, ryby morskie) wzmocnią cebulki włosa oraz będą zapobiegały matowieniu i wypadaniu włosów.

Równie ważnym elementem codziennej dbałości o nasz wygląd i samopoczucie, o którym warto wspomnieć jest odpowiednie nawodnienie organizmu.

Katarzyna Purak
Doradca Żywieniowy GALATEA

berendowicz&kublin
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy