Reklama

Pierogi z makiem wygrały w Szczecinie

W ostatni weekend w Szczecinie odbył się kolejny finał regionalny konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w zajęły "Pierogi z makiem" przyrządzone przez Annę Zaborowską ze Szczecina.

Osiem finałowych dań zgłoszonych z Pomorza Zachodniego wyłoniono spośród ponad 200 przesłanych przepisów. Oprócz zwycięskich "Pierogów z makiem" nagrodzono jeszcze: "Zupę z Rokpolu" autorstwa Marii Kosmala z Dobrzycy (II miejsce) i "Czarny barszcz i pierogi z suszonych grzybów" wg przepisu Grażyny Suszczyńskiej ze Szczecina (miejsce III).

W finale szczecińskim jury pod przewodnictwem Tessy Capponi-Borawskiej przyznało po raz pierwszy nagrodę specjalną. Nagrodę za wspaniałą kompozycję przyznano Marzannie Borowiak z Poznania, która zaserwowała "Delicję śledziową w jabłku".

Reklama

Pierogi z makiem

Ciasto: 300 g mąki; 1 jajko; ok. 3/4 szklanki letniej wody; 1 łyżka stołowa stopionego masła; szczypta soli
Do polania: 1/2 litra gęstej śmietany; 2 łyżki stołowe cukru; cynamon do smaku
Farsz: 250 g maku; 1/2 litra mleka; 3 łyżki stołowe miodu; 3 łyżki stołowe cukru; 3 łyżki stołowe rodzynek; 1 żółtko; 2 łyżeczki olejku waniliowego; 50 g masła

Zaczynamy od przygotowania farszu. Przebrany i wypłukany na sitku mak przekładamy do rondla i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przestudzony mak przepuszczamy 3 razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i przesmażamy wszystko około 15 minut, a następnie całość studzimy.
Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Z mąki wymieszanej z solą usypujemy na stolnicy kopczyk, w którym robimy zagłębienie i wlewamy do niego ubite jajko. Wyrabiamy ciasto, dolewając małymi porcjami wodę, a na końcu roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i przykrywamy na około 15 minut miską, aby ciasto "odpoczęło".
Do wystudzonej masy makowej dodajemy żółtko i olejek waniliowy. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Odcinamy kawałki ciasta, cienko wałkujemy, szklanką wycinamy kółka i napełniamy farszem, dokładnie zlepiając brzegi. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy z dodatkiem śmietany wymieszanej z cukrem i cynamonem.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: maki | Szczecin | MAK | ciasto | pierogi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy