Reklama

"Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

Pierwszym daniem, które zakwalifikowało się do finału konkursu "Polskie danie dla Europy" zostały "Pierogi z pieca" autorstwa Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy.

Pierwszy z ośmiu finałów regionalnych ogólnopolskiego konkursu odbył się 1 marca w Jankach koło Warszawy.

8 finałowych dań zgłoszonych z regionu Mazowsza wyłoniono spośród ponad 300 przesłanych przepisów. Zwycięskie pierogi zostały przygotowywane z mąki pszennej i żytniej, drożdży z nadzieniem z kaszanki, wątróbki z drobiu i jabłek. Wyróżniono także "Karpia w sosie musztardowym" autorstwa Beaty Boussard (II miejsce) i "Placek z dyni" wg przepisu Pani Joanny Rostek (miejsce III).

Czas przeznaczony na przygotowanie potraw przygotowanych na bazie polskich składników (z wyjątkiem przypraw), jak mówi regulamin konkursu, wynosił 2 godziny. Zawodnicy przygotowywali je pod bacznym okiem jury, które w Jankach wystąpiło w składzie: Tessa Capponi-Borawska - przewodnicząca, Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka i Joanna Nowicka.

Reklama

Konkurs "Polskie danie dla Europy" składa się z trzech etapów: pierwszy, który zakończył się 15 lutego 2003 to wstępną selekcja zgłoszeń, drugi - trwający obecnie to finały regionalne, które wyłonią ośmiu finalistów ubiegających się o tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni" (trzeci i ostatni etap konkursu).

Głównym celem konkursu, jest promocja Polski jako przyszłego członka Wspólnoty Europejskiej poprzez pokazanie bogactwa smaku narodowej kuchni jak również kreatywności i nowatorstwa polskiego społeczeństwa. - Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszym zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju - powiedział na zorganizowanym w trakcie imprezy spotkaniu z prasą Krzysztof Bobiński, wiceprezes Fundacji Unia & Polska.

- Znamy takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własnego, smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy organizowany przez nas konkurs - dodała Tessa Capponi-Borawska przewodnicząca jury.

Honorowy patronat nad konkursem objęły: Minister Danuta Hübner - Sekretarz Komitetu Integracji Europejskiej oraz Hanna Gronkiewicz-Waltz - wiceprezes Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju.

Pierogi z pieca

Czas przygotowania: 90 min.
Składniki na ciasto:
20 dag mąki pszennej; 5 dag mąki żytniej; 3 dag drożdży; 3 łyżki oliwy; 0,5 łyżeczki cukru; 0,5 łyżeczki soli; 0,5 łyżeczki majeranku; wody ile wejdzie
Składniki na nadzienie:
20 dag kaszanki; 4 wątróbki z drobiu; 2 duże cebule; 1 duże kwaśne jabłko; łyżeczka pieprzu mielonego; 0,5 łyżeczki soli; 0,5 łyżeczki majeranku; łyżeczka oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto jak na pizzę. Obie mąki, pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki wymieszać, dodawać powoli letnią wodę do uzyskania zwartej kuli ciasta. Chwilę wyrabiać, ciasto posypać mąką, włożyć do miseczki, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotować farsz.
Kaszanki trzeba rozebrać z osłonek i widelcem rozdrobnić w misce. Na rozgrzanej oliwie krótko usmażyć wątróbki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tym samym oleju do zeszklenia. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne i bez obierania kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce, solimy, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu i majeranku. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy pierogi o średnicy 15 cm. Każdy krążek napełniamy farszem, lekko zwilżamy brzegi i dokładnie zalepiamy formując ozdobną falbankę. Ułożone na blasze pierogi nakłuć trzeba w kilku miejscach, posmarować rozmąconym jajkiem i piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze 200o C.
Znakomite na gorąco z piwem, czerwonym półwytrawnym winem lub jako podwieczorek z surówką z kiszonej kapusty i szklanką mocnej herbaty.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | pierogi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy