Reklama

Pij na zdrowie

Współczesny rynek oferuje wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, czerwona, oolong, aromatyzowana i prasowana.

Czarna herbata - pobudzenie

Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii. Podczas fermentacji herbata otrzymuje kolor i aromat. Niestety, traci też wtedy część cennych flawonoidów. Czarna herbata pobudza i poprawia nastrój. Usuwa zmęczenie i ułatwia koncentrację. Rozszerza naczynia krwionośne serca, dzięki czemu zwiększa się Twoja odporność na wysiłek. Jej suche liście zawierają prawie trzy razy więcej kofeiny niż kawa. Kompresy z mocnego naparu z czarnej herbaty łagodzą opuchliznę i usuwają zmęczenie oczu. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: to assam, yunnan, darjeeling i ceylon.

Reklama

Biała herbata - młodość

Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć, z najdelikatniejszych części krzewu herbacianego. Ma bardzo jasny kolor, bo w zrywanych wiosną pączkach nie ma jeszcze zielonego barwnika, chlorofilu. Po zbiorach pączki więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest w głównie w Chinach. Ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu - kolor jasnosłomkowy. Jest to najdroższy rodzaj herbaty. Biała herbata najsilniej ze wszystkich zapobiega starzeniu, bo zawiera najwięcej cennych flawonoidów.

Czerwona herbata - odchudzanie

Inaczej zwana Pu-Ehr, jest jak wino wśród herbat, gdyż po częściowej fermentacji leżakuje i dojrzewa od 5 do 6 lat. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza. Czerwona herbata to świetny sojusznik w walce z niechcianym tłuszczem, bo przyspiesza jego spalanie. Zawarte w niej flawonoidy doskonale i skutecznie pobudzają proces przemiany materii. Zwiększają też wydzielanie soków trawiennych i sprawiają, że przewód pokarmowy lepiej pracuje. Dla przyspieszenia odchudzania trzeba pić 3-5 filiżanek dziennie.

Na następnej stronie wszystko o zielonej herbacie.

Zielona herbata - długowieczność

Powstaje z liści nie poddanych fermentacji - natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu liście zielonej herbaty zachowują wszystkie cenne przeciwutleniacze. Zielona herbata ma dwa razy więcej dobroczynnych flawonoidów niż np. czarna. Jest też delikatniejsza w smaku od pozostałych herbat. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: genmaicha, gunpowder, longjing (lung ching), sencha. Badania naukowców dowodzą, że jeden z flawonoidów- EGCG- ma wyjątkowe właściwości: chroni przed rakiem. EGCG zapobiega rozmnażaniu się komórek nowotworowych, bo powstrzymuje wytwarzanie urokinazy, czyli enzymu, dostarczającego do nich substancje odżywcze. Pobudza również enzymy, które zwalczają wolne rodniki, dzięki temu zapewnia nam długowieczność. Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na organizm jest dość długa. Wspomaganie odchudzania i długowieczność to tylko początek listy. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.: chroni przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia zęby i kości, reguluje procesy trawienne. Renomowane ośrodki medyczne na świecie dowiodły, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe - raka płuc, jelita grubego, żołądka, odbytu, okrężnicy, trzustki, piersi oraz skóry. Zalecana przy dużym wysiłku umysłowym i fizycznym - działa pobudzająco, wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, poprawia koncentrację oraz koi nerwy. Pijąc regularnie zieloną herbatę wzbogacamy swoją dietę o witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan.

Opracował: Maciej Piotrowski, I.D.Media

IDmedia
Dowiedz się więcej na temat: biała | czerwona | długowieczność | młodość | nastrój | kolor | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy