Reklama

Promocja polskich potraw

Uczniowie szkół publicznych w Rzymie - zarówno podstawowych, jak i średnich 26 lutego zjedli na obiad dania z polskiej kuchni: ruskie pierogi, barszcz czerwony, kurczaka de volaille, mizerię, ćwikłę, a na deser - pieczone jabłko z miodem.

26 lutego to dzień prezentacji polskiej kuchni w ramach inicjatywy władz oświatowych Wiecznego Miasta. Raz w miesiącu w szkolnych stołówkach podawane są dania z innych krajów, z których pochodzą dzieci imigrantów. W poprzednich miesiącach tego roku szkolnego podano uczniom potrawy z Bangladeszu, Rumunii i Albanii. W marcu uczniowie zjedzą obiad peruwiański, a w kolejnych miesiącach odbędzie się degustacja dań kuchni chińskiej, marokańskiej i filipińskiej.

Oprócz aspektu "edukacyjnego", rodzice uczniów mogą mieć pewność, że ich dzieci zdrowo się odżywiają. Władze oświatowe zapewniają, że wszystkie dania przygotowywane są z najwyższą starannością, wyłącznie z produktów najlepszej jakości, pochodzących z ekologicznych upraw.

Reklama

Do szkół w Rzymie chodzi 30 tysięcy dzieci imigrantów ze 170 krajów, dlatego szkolne menu, przynajmniej raz w miesiącu będzie urozmaicone.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: obiad | uczniowie | promocja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama