Reklama

Schudnij skutecznie i bezpiecznie

We współczesnym świecie człowiek ma coraz większą świadomość, że zdrowie to bardzo duży obszar determinowany przez wiele czynników. Niezdrowy styl życia, dieta, nawyki, są indywidualnym wyborem każdego człowieka.

Są to jednak czynniki, które można łatwo modyfikować, eliminować lub ograniczać, ciesząc się dobrym zdrowiem. Pomimo, że wiele osób myśli, że są świadomi roli jaką odgrywa prawidłowe żywienie w ich życiu, większość jednak ignoruje podstawowe zalecenia. Wiedza obejmująca powikłania i choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem jest powszechnie dostępna. Dlaczego więc coraz wyraźniejsza jest tendencja wzrostowa w przypadku nadwagi i otyłości, nawet u najmłodszych dzieci?

Odpowiedź znajduje się zarówno w dostępności produktów spożywczych, jak i w nieprawidłowym interpretowaniu zaleceń żywieniowych. Duża część osób prowadzących diety odchudzające zna tylko metody, za pomocą których osiąga się szybki spadek masy ciała. Bagatelizują często sens, istotę wprowadzania diety oraz konieczność jej prawidłowego zakończenia. Wiele osób twierdzi, że makaron i ziemniaki są bardziej tuczące od schabowego, którego zawartość tłuszczu jest znacznie większa i dostarcza znacznej ilości kalorii. Niektórzy myślą również, że mięso bez widocznego tłuszczu jest chude i dietetyczne, nie wiedząc o istnieniu tłuszczu ukrytego. Jest to jedynie namiastka błędów komplikujących samodzielne prowadzenie odpowiedniej diety.

Reklama

Od kilku lat wyraźnie zauważalny jest wzrost ilości osób z nadwagą i otyłych. Intencją zawartą w książce jest wskazanie informacji zrozumiałych dla każdego człowieka, nie posiadającego specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia.

Proste wskazówki powinny ułatwić samodzielne prowadzenie właściwej diety i osiągnięcie zamierzonego celu. Książka jest poświęcona osobom, które pragną uzyskać rzetelne i prawdziwe informacje dotyczące zarówno prowadzenia diety jak i zdrowego trybu życia. Często się czyta, że to, co jest cudem w diecie, nie jest prawdziwe, a to co jest prawdziwe w diecie, nie jest na pewno cudem. Mówi się także, że to, co tworzy dobrą dietę, odgrywa ważną rolę odżywczą i zdrowotną w organizmie. Powyższe stwierdzenia podparte zostały na stronach tej książki, a ich praktyczna przydatność może być osądzona tylko przez czytelników.

Każdego roku ludzie wydają mnóstwo pieniędzy na środki wspomagające redukcję wagi. Takie preparaty można znaleźć w postaci tabletek, kapsułek, proszków i najróżniejszych płynów. Ich skład jest bardzo zróżnicowany, oparty na bazie ziół i rozmaitych wyciągów z roślin. Stosowanie takich preparatów w trakcie kuracji odchudzającej powinno być dostosowane indywidualnie i pod kontrolą specjalisty.

Najczęściej zdarza się, że "wspomagacze" traktowane są jako substytut zróżnicowanej diety lub swoisty "wyciszacz" sumienia. Jednoczesne stosowanie preparatów odchudzających i diety powinno stać się celem, a nie ukrywaniem popełnianych błędów. Oprócz preparatów, najczęściej stosuje się redukcję spożywanych kalorii. W tym rozdziale podjęta zostanie próba wyjaśnienia sensu i sposobu stosowania tego rodzaju diety.

Należy zwrócić uwagę, że tylko urozmaicenie, umiarkowanie i zbilansowanie diety daje możliwość łatwego powrotu do "normalnego" żywienia. Wszystkie restrykcyjne i niekonwencjonalne diety, głodówki, opierające się na szerokich zakazach, w chwili osiągnięcia celu - redukcji wagi, utrudniają powrót do normalnego, zdrowego żywienia. Skutkiem stosowania diet restrykcyjnych może być nieumiejętne ich zakończenie, które prowadzi do zwolnienia metabolizmu i efektu jo-jo.
Schudnij skutecznie i bezpiecznie
Anika Ragiel

Printex
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy