Sernik drezdeński

Ciasto: 350 g mąki; 15 g drożdży; 1/8 l letniego mleka; 30 g masła; jajko; szczypta soli. Masa serowa: 2 jajka; 120 g cukru; ćwierć łyżeczki soli; starta skórka z połówki cytryny lub olejek migdałowy; 500 g białego sera (o gładkiej masie). Masa jajeczno-maślana: 180 g masła; 150 g cukru; pół laski wanilii; 4 jajka; 4 łyżki mąki; 30 g płatków migdałowych.

Ciasto: całą mąkę przesiej, niewielką ilość odłóż do miski, zrób dołek i rozkrusz do niego drożdże. Wlej powoli letnie mleko i dokładnie wymieszaj. Przysyp cienką warstwą mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 min (to jest tzw. rozczyn). Masło rozpuść i wymieszaj z jajkami. Wyrośnięty rozczyn posyp przy brzegu miski cukrem i solą, a następnie dolej tłuszcz z jajkami. Wyrabiaj drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Można też wyrabiać ciasto mikserem). W końcu wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiaj i uderzaj dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie. Uformuj kulę, ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 25-40 minut.

Reklama

Masa serowa: wymieszaj jajka, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i utrzyj na kremową masę. Następnie dodawaj stopniowo po łyżce sera, cały czas ubijając na gładką, puszystą masę.

Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, rozwałkuj je na wielkość blachy, ułóż na blaszce i rękami rozklep krawędzie ku górze. Dość gęsto ponakłuwaj ciasto widelcem. Rozsmaruj na cieście masę serową.

Masa jajeczno-maślana: ubij najpierw na puszystą masę masło z cukrem. Dodaj jajko i wanilię, później mąkę i stopniowo kolejne jajka. Masę jajeczną wyłóż na masę serową i posyp wiórkami migdałowymi. Piecz przez 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 - 225 st. C. Po ostygnięciu pokrój ciasto w kostkę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje