Reklama

Sernik z makowcem

Masa makowa: szklanka maku; 125 dkg masła; 0,5 szklanki miodu; 3 jajka; łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: kg sera; 2,5 szklanki cukru; 8 jajek; 250 dkg masła; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Lukier: szklanka cukru pudru; tabliczka czekolady; sok z 1 cytryny; masło i bułka tarta do blachy.

Masa makowa: szklanka maku; 125 dkg masła; 0,5 szklanki miodu; 3 jajka; łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa: kg sera; 2,5 szklanki cukru; 8 jajek; 250 dkg masła; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
Lukier: szklanka cukru pudru; tabliczka czekolady; sok z 1 cytryny; masło i bułka tarta do blachy.

Masa makowa: mak zalej wrzącym mlekiem (ok. 0,5 l) i odstaw na 12 godzin. Następnie osącz i zmiel dwa razy. Dodaj miód i utrzyj.

Prostokątną blachę posmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj mak i proszek do pieczenia. Ubij pianę z białek, delikatnie połącz z masą makową. Wylej równą warstwą na blachę. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni C.

Masa serowa: ser zmiel, ucieraj dodając po jednym żółtku. Wlej stopione i lekko przestudzone masło, wsyp proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszaj. Masę wyłóż na zapieczoną masę makową. Piecz przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni C.

Reklama

Lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej.

Gorące ciasto posmaruj lukrem i dekoracyjnie polej rozpuszczoną czekoladą.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy