Smaczliwka z patelni

2 owoce awokado (dawna smaczliwki); sok z 1 cytryny; 1 łyżka stołowa masła; 1 czerwona cebula; 2 łyżki usiekanego szczypiorku czosnkowego; sól i pieprz.

Awokado staje się u nas coraz bardziej popularne i coraz łatwiej dostępne. Warto wiedzieć, że dawniej nazywano je w Polsce smaczliwką wdzięczną.

Reklama

Owoce kroję na pół, wyjmuję pestkę i obieram ze skórki, uważając, żeby miąższ się nie pokruszył. Kroję na plastry, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny.

Rozgrzewam na patelni masło i obsmażam awokado z obu stron (po ok. 2 min. na raczej dużym ogniu). Zdejmuję z patelni na talerz. Przykręcam ogień (ew. dodaję trochę masła), wrzucam drobno posiekaną cebulę i gdy się przeszkli kładę z powrotem awokado i smażę jeszcze chwilę razem na małym ogniu.

Na wydaniu posypuję czosnkowym szczypiorkiem (można go sobie wyhodować w kuchni - kiełkuje z ząbków czosnku).

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | cytryny | owoce | awokado

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje