Smoothie jest trendy

Weź świeże banany, mango, cytrynę i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj trochę lodu, by schłodzić napój. To właśnie smoothie. A właściwie jeden z jego wariantów. Naucz się takich kompozycji, bo są modne i zdrowe.

Smoothie to prawdziwa bomba witamin i minerałów - ta moc bierze się właśnie ze świeżych, a także mrożonych owoców, które stanowią podstawę receptury. Owocowe koktajle stały się niezwykle modne ponad 10 lat temu (choć ich historia jest dłuższa) w Stanach Zjednoczonych. Teraz, kiedy i Polacy mają już za sobą pierwsze zachłyśnięcie się fast foodami - moda na zdrowy styl życia, a więc i napoje typu smoothie opanowuje nasz kraj.

Reklama

Ponieważ smoothie to u nas nowinka - więc i co do definicji nie ma zgody. Za granicą nazwę smoothie noszą np. owocowe koktajle z jogurtem. W Polsce popularna jest opinia, że smoothie nie zawiera żadnych mlecznych składników, to wyłącznie zmiksowane owoce, co najwyżej rozrzedzone sokiem. Skąd te rozbieżności?

Otóż receptura tego zdrowego przysmaku powstała na początku XX wieku i przez wiele książek, magazynów oraz gazet była używana jako określenie dla napojów robionych w blenderach. Jednak człowiek, który rozpowszechnił nazwę smoothie w latach 60. żadnego nabiału do swoich koktajli nie dodawał. Amerykanin Stephen Kanau, założyciel firmy Smoothie King, jako nastolatek pracował na stoisku z woda sodową, lodami i przekąskami. Mocno irytowało go to, że z powodu alergii na białko i cukrzycy nie mógł popróbować mlecznych koktajli, które serwował klientom. Wtedy postanowił wymyślić odżywczy napój, który będą mogli pić także alergicy.

Dowiedz się więcej na temat: Mango | sok | owoców | trendy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje