Sposób na tęczowe jajka

Nie tylko dzieci kolorują i barwią jajka na różne odcienie. Zamiłowanie oka do kunsztownie zdobionych jaj ma się do końca życia. Jest kilka prostych i starych jak świat sposobów, by jajka były kolorowe jak wiosna.

Żółte

Reklama

By uzyskać żółtawy odcień jajek, najlepiej gotować je na twardo wraz z liśćmi brzozy, olchy i młodej jabłoni. Pomocne mogą okazać się także suszone kwiaty jaskrów polnych i rumianku. Suszone kwiaty oraz zioła można kupić w sklepach zielarskich, jeśli ktoś jednak ma w pobliżu takowego sklepu, polecamy suche łupinki cebuli. Barwione w ten sposób jajka mają intensywny i niezmywalny kolor.

Brunatne

Kolor żółty doskonale komponuje się z nieco ciemniejszym - brunatnym odcieniem. By go uzyskać, należy gotować jajka na twardo wraz z łupinkami orzecha włoskiego i igłami jodłowymi. Kolor jest intensywny, gładki, całkowicie naturalny i nieszkodliwy dla naszego organizmu.

Zielone

Kto lubuje się w zielonym, pełnym nadziei kolorze, powinien ugotować jajka wraz z trawą, jemiołą, pokrzywą, liśćmi barwnika lub zielonego żyta. Wówczas jajka uzyskają żywy, zielony kolor.

Różowe

Kto powiedział, że różowy jest tandetny? Z pewnością i ten kolor znajdzie swoich amatorów. Ten niecodzienny odcień wielkanocnych jajek można uzyskać dzięki gotowaniu jajek z kawałkami świeżego buraka. Im więcej buraka, tym kolor jest mniej różowy, a bardziej... buraczany.

Fioletowe

Do różowych i żółtych jajek doskonale będą pasowały także fioletowe. Uzyskamy je dzięki gotowaniu jajek wraz z owocami czarnego bzu.

Niebieskie

Dobry zestaw, choć nieco zimny, otrzymamy łącząc jajka fioletowe i zielone z niebieskimi. Gotowane jaja wraz z dużą ilością owoców tarniny, wnet staną się niebiańsko niebieskie.

Czerwone

Czerwony to kolor ożywiający wielkanocny stół. Czerwone jajka całkiem dobrze mogą komponować się z brunatnymi, pomarańczowymi i żółtymi. By jajka były ogniście czerwone, należy gotować je z łupinkami cebuli, owocami czarnego bzu, suszonymi jagodami, korą dębu i szyszkami olchowymi - wszystkim tym na raz.

Pomarańczowe

Jeśli ugotujemy jajka w sporej ilości marchwi i dyni, uzyskamy całkiem ładny pomarańczowy kolor, który proponujemy połączyć z jajkami brunatnymi, czerwonymi i żółtymi.

Wzorki

Najprostszą metodą zdobienia barwionych naturalnymi sposobami jajek jest delikatne rycie czubkiem ostrego nożyka po powierzchni skorupki, rysując pożądane wzory. Jednak trzeba to robić wyjątkowo delikatnie, by nie spowodować pęknięcia skorupki.

Inną efektowną metodą jest przyłożenie liści pietruszki lub selera naciowego do powierzchni jajka i delikatne obwiązanie jaj cienką nitką albo wsadzeniem ich do pończochy (by listki się nie odlepiły), następnie należy gotować je w wywarze z wybranych ziół. Przylepione liście podczas gotowania dadzą niepowtarzalne wzorki.

więcej na wielkanoc.foody.pl

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | kolor | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje