Świąteczne pisanki

Ciastka do koszyczka.

Składniki na 9 sztuk:

- 15 g drożdży,
- 100 g cukru,
- 300 ml letniego mleka,
- 500 g mąki,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- 50 g suszonego ananasa,
- 25 g suszonych moreli,
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 100 g masy marcepanowej,
- 400 g cukru pudru,
- farbki spożywcze do dekoracji,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć i rozrobić z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. W misce umieścić mąkę, tłuszcz, sól, 95 g cukru i 200 ml mleka. Dodać drożdże i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Morele, ananasa i skórkę z pomarańczy pokroić i wymieszać z masą marcepanową. Foremkę z 9 owalnymi wgłębieniami natłuścić. Ciasto podzielić na 9 części, każdą część ciasta lekko rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć nadzienie i uformować "jajka". Ułożyć we wgłębieniach, lekko docisnąć. Odstawić na 15 minut (pod przykryciem). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. Jajka uwolnić z formy ostudzić.
Cukier puder zmieszać z białkami z jajek i wyrobić z pomocą robota kuchennego na gładką polewę (można dodać kilka kropel wody). Odłożyć 4 łyżki polewy, resztę podzielić na 3 części - każdą zafarbować na inny kolor barwnikami spożywczymi. Polewą posmarować jajka i odłożyć do wyschnięcia. Pozostałą polewę umieścić w rękawie cukierniczym i dekorować jajka.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | marcepan

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje