Świąteczny przewodnik kulinarny

Boże Narodzenie w kuchni polskiej

Boże Narodzenie, najpiękniejsze ze wszystkich świąt chrześcijańskich, zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ tkwiło zbyt wieloma korzeniami w prastarych bardzo pogańskich tradycjach. Nawet miły zwyczaj obdarowywania się w wieczór wigilijny podarunkami, sięga rzymskich saturnalii. Natomiast potrawy wigilijne są dalekim echem pogańskich uczt obrzędowych naszych przodków i przed wiekami przypisywano im magiczne właściwości. Jeszcze dzisiaj daje się opłatek wigilijny zwierzętom, co ma je chronić od chorób.

Reklama

Najmłodszą tradycją związaną z Bożym Narodzeniem jest choinka. Pierwsza o niej wzmianka pochodzi z Alzacji z 1494 roku. Do Polski choinki przybyły wraz z królami saskimi.

Polskie Boże Narodzenie wchłonęło prastare tradycje pogańskie i ludowe, stając się świętem najbardziej swojskim, rodzinnym. Słynna na całym świecie kuchnia Staropolska, roztaczała w wieczór wigilijny niebywały przepych postnych potraw. Oto menu wigilijne liczące sobie nieco ponad 150 lat:

1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu.

2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie.
3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem.
4. Szczupak lub sandacz na zimno.
5. Karp gotowany w sosie winnym.
6. Okonie z kartoflami.
7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem.
8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem.
9. Sago legumina z sokiem malinowym.
10. Kapusta czerwona z kotletami z ryb.
11. Pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą.
12. Ciasta rozmaite.

To jeszcze nie wszystko. Na stole ponadto powinny być ustawione, zamiast deseru, półmiski z grochem, z miodem, śliwki, kisielek migdałowy, ryż z miodem, grzyby z chrzanem, łamańce i kisielek kartoflany. Tak to "rygorystycznie" pościli nasi bogobojni pradziadkowie.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje