Reklama

Tatar ze śledzia

...matias podany na pieczywie razowym z sosem musztardowo-miodowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Składniki: 300 g filetów śledziowych; 150 g marynat (papryka, korniszony, borowiki); 3 łyżki posiekanego szczypiorku; 1 pęczek dymki; Sok z połówki cytryny; 2 łyżeczki keczupu; 2 łyżki oliwy z oliwek; pieprz ziołowy; 4 kromki pieczywa razowego; 1-2 łyżki masła; 4 ugotowane na twardo jajka przepiórcze; 4 pomidorki koktajlowe

Sos: 50 g marynowanych podgrzybków; 1 łyżka suszonego kopru; 2 łyżki musztardy; łyżka miodu pszczelego; 50 ml miodu pitnego; szczypta czosnku granulowanego

Sposób przygotowania

Filety śledziowe, marynaty i dymkę pokroić w drobną kostkę, dodać oliwę z oliwek, szczypiorek, keczup oraz sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem ziołowym.

Reklama

Przygotować sos: podgrzybki pokroić w kostkę, dodać musztardę i miód, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Z pieczywa razowego bułki wyciąć krążki i obsmażyć je na maśle.

Tatar ułożyć na grzankach, udekorować cząstkami jajek przepiórczych i pomidorków koktajlowych. Przed podaniem skropić sosem miodowo-musztardowym.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy